artikel

Verslag Projectbezoek QO Amsterdam met Paul de Ruiter en Robert Mulder

Techniek

Op dinsdag 15 mei organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek aan het QO Amsterdam. Samen met Paul de Ruiter en Robert Mulder gingen we dieper in op het ontwerp van dit duurzame hotel. We bespraken de innovatieve gevel en de verschillende kringlopen van het gebouw.

Het QO Amsterdam bevindt zich in het Amstelkwartier, een gebied dat op dit moment volop in ontwikkeling is. In opdracht van Amstelside BV ontwierpen architecten Paul de Ruiter en Robert Mulder een innovatief hotel waar duurzaamheid voorop staat. Daarmee is het QO Amsterdam een van de eerste LEED platinum gecertificeerde hotels in Europa. Tegelijkertijd vormt het hotel een belangrijke ontmoetingsplek in het nieuwe dynamisch woonwerkgebied.

Verbinden

Hoofdredacteur Harm Tilman opent het projectbezoek en wijst op de manier waarop mensen hun omgeving kunnen beïnvloeden. Architecten kunnen daar hun verantwoordelijk in nemen door natuur en techniek te combineren in het ontwerp. Het QO Amsterdam is een mooi voorbeeld van de manier waarop duurzaamheid en comfort samenkomen.

Projectbezoek QO Amsterdam met Paul de Ruiter en Robert Mulder, beeld Marianne van der Sande

Harm Tilman, Paul de Ruiter en Robert Mulder in gesprek met Xander Bueno de Mesquita, beeld Marianne van der Sande

Opdrachtgever Xander Bueno de Mesquita, directeur bij Amstelside BV, begon acht jaar geleden met het idee voor een zeer duurzaam hotel in het Amstelkwartier. Het hotel moet een platform zijn voor innovaties en tegelijkertijd een plek zijn waar nieuwe verbindingen tussen mensen op lokaal en stedelijk niveau ontstaan. Dit verhaal vormde de basis voor het ontwero van het QO Amsterdam.

Projectbezoek QO Amsterdam met Paul de Ruiter en Robert Mulder, beeld Marianne van der Sande

Xander Bueno de Mesquita, beeld Marianne van der Sande

Levendig woonwerkgebied

Robert Mulder, architect bij Mulderblauw architecten, begint zijn verhaal bij de stedebouwkundige inbedding van het hotel. De afgelopen jaren is het voormalige industrieterrein Overamstel langzaam ontwikkeld naar een nieuw stadsdeel. “We hebben de omgeving hier letterlijk zien veranderen en groeien,” aldus Mulder.

Projectbezoek QO Amsterdam met Paul de Ruiter en Robert Mulder, beeld Harm Tilman

Robert Mulder en Paul de Ruiter, beeld Harm Tilman

Het QO Amsterdam speelt in op dit nieuwe stadsbeeld. In hoogte sluit het gebouw aan bij de naastgelegen studentenhuisvesting en op maaiveldniveau speelt het in op de omgeving. Door de pui volledig te openen ontstaat een directe verbinding met het plein.

Dynamische gevel

Paul de Ruiter, architect bij Paul de Ruiter Architects, gaat verder in op de duurzame uitgangspunten van het ontwerp. De dynamische gevel, waarvan de luiken kunnen sluiten als gasten weg zijn, voorkomt energieverspillingen. “Een goed voorbeeld van form follows climate,” lacht De Ruiter.

Projectbezoek QO Amsterdam met Paul de Ruiter en Robert Mulder, beeld Harm Tilman

Paul de Ruiter over de energy flows, beeld Harm Tilman

Op het dak van het QO Amsterdam bevindt zich een grote kas. Een tuinman zorgt hier voor een eigen voedselproductie volgens de aquaponics techniek, waarbij planten en vissen een slimme kringloop vormen. Dit vermindert de vervoersbewegingen en draagt bij aan de CO2-reductie.

Rondleiding

Na de lezingen is het tijd om het QO Amsterdam in het echt te bekijken. In kleine groepen leiden de sprekers alle architecten rond door het duurzame hotel, waarbij er aandacht is voor de inrichting van de kamers, de entree met vide en natuurlijk de bijzondere gevel. Het levert inspirerende gesprekken op tijdens de borrel in de skybar.

Projectbezoek QO Amsterdam met Paul de Ruiter en Robert Mulder, beeld Harm Tilman

Robert Mulder vertelt over de kas, beeld Harm Tilman

Dit projectbezoek kwam tot stand in samenwerking met Boon Edam, GIRA en Kingspan|Brakel Atmos.

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel