artikel

Legolisering al werkelijkheid in Utrecht

Techniek

Een systeem dat niet langer een optelsom van materialen is, maar één product zoals ook Lego dat is. In Utrecht is sinds kort de eerste woning te aanschouwen die voldoet aan alle eisen. Het nieuwe bouwsysteem van BILT is modulair en stelt architecten in staat om toekomstgerichte, energieleverende, onderhoudsarme en circulaire woningen te realiseren.

Tekst Katja van Roosmalen
Fotografie Jeroen Musch

“Als we blijven vasthouden aan tradities, innoveren we niet. Hadden we dat in de automobielindustrie gedaan, dan reden we nog steeds in T-Fords.” Aan het woord is Hans Sluijmer, architect en initiatiefnemer van BILT. Met zijn team ontwierp hij niet zozeer een huis als wel een modulair concept, een systeem dat de bouwtijd tot een minimum beperkt en het bovendien mogelijk maakt om flexibel en toekomstgericht te bouwen.

Sluijmer: “Slechts een paar dagen zijn nodig om een woning te bouwen, te veranderen of weer af te breken. Het is zelfs mogelijk om van één woning twee wooneenheden te maken, of omgekeerd. Dat kan omdat alle elementen vaste maten en een uniform bevestigingssysteem hebben. Voor architecten en opdrachtgevers biedt dat veel creatieve mogelijkheden én de vrijheid om in te spelen op veranderende individuele woonwensen.”

Legolisering al werkelijkheid in Utrecht

Legolisering al werkelijkheid in Utrecht

Eigen ontwikkeling

BILT ontwikkelde zowel het totaalconcept als de bouwelementen. “Van het bevestigingssysteem en de panelen tot de vloeren.” De basis van het systeem is een dertig centimeter dik bouwpaneel met een Rc-waarde van 8. “Deze is dragend door de houtskeletbouwconstructie die erin verwerkt is”, voegt Coen Koop toe. “Daarnaast is twintig procent extra sterkte verkregen door de strakke verlijming van de aluminium huid.”

Deze panelen worden geleverd met een vast bevestigingsprofiel. Een aspect dat tijdens de bouwfase duidelijk zichtbaar is, maar later door de gevelafwerking aan het oog is ontrokken. “De profielen maken het mogelijk de elementen via een schroefconstructie met elkaar te verbinden. Ze zijn echter niet dragend; de krachten worden afgedragen via de wandelementen.”

Bouwstenen

Net als Lego kenmerkt het BILT-systeem zich door gelijkvormige bouwstenen. “De gevel- en wandpanelen zijn altijd 30 centimeter dik en 120 centimeter breed, waardoor we optimaal gebruik kunnen maken van de multiplexplaat. En ze hebben een vaste hoogte van 276 centimeter”, aldus Koop. “De vloer- en dakpanelen kennen dezelfde opbouw als de wandpanelen, alleen worden ze horizontaal verwerkt. De panelen zijn leverbaar in lengten tot 8,40 meter, de maximale vrije overspanning zonder extra constructie.”

Om de installaties te verwerken is in alle vertrekken een zwevende modulaire vloer gebruikt. “Ook het leidingwerk van water en riolering is hierin opgenomen. Door gebruik te maken van vacuümriolering is afschot niet nodig.”

Van en voor architecten

De villa in Leidsche Rijn toont de mogelijkheden. “Het systeem is ontwikkeld door architecten voor architecten. De indeling, grootte en uiterlijke verschijning kunnen naar believen worden aangepast. Alleen is een zadeldak geen optie, omdat het platte dak is gereserveerd voor zonnepanelen of woninguitbreiding.” Binnenkort behoren een klein appartementengebouw en geschakelde woningen ook tot de mogelijkheden.

Reageer op dit artikel