nieuws

Letters to the Mayor Rotterdam: het vervolg

Stedenbouw

Op 4 maart 2019 namen burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Said Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Toerisme van Rotterdam de publicatie ‘Letters to the Mayor Rotterdam’ in ontvangst. Hierin vijf korte manifesten over de meest prangende vraagstukken in deze stad, vergezeld van de oorspronkelijke brieven, een drietal kritische reflecties, verslagen van de publieke gesprekken en een beeldessay van de Rotterdamse fotograaf Rubén Dario Kleimeer.

Letters to the Mayor Rotterdam: het vervolg
Beeld: Fred Ernst

Letters to the Mayor: Rotterdam is ontstaan uit een internationale samenwerking met Storefront for Art & Architecture uit New York en was in 2018 in Het Nieuwe Instituut te zien. De 46 brieven aan de burgemeester van in totaal 66 architecten gaven uiting aan zorg, waardering, onrust, kritiek, verlangen en dromen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de presentatie van de publicatie 'Letters to the Mayor' in het Stadhuis in Rotterdam, 2019. Foto's Fred Ernst.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de presentatie van de publicatie ‘Letters to the Mayor’ in het Stadhuis in Rotterdam, 2019. Foto’s Fred Ernst.

Tijdens de opening nodigde burgemeester Aboutaleb de architecten uit om de vijf meest prangende kwesties voor de stad te formuleren en deze te bespreken met hem en zijn wethouders. Volgend op de uitnodiging organiseerde Het Nieuwe Instituut een serie publieke en besloten gesprekken over Rotterdam die uiteindelijk leidden tot de omschrijving van vijf stedelijke urgenties:

– Big Green. Het nieuwste icoon van Rotterdam
Florian Boer, Janna Bystrykh, Ulf Hackauf, Dirk van Peijpe , Cees van der Veeken.

– Huisvesting als mensenrecht en monument voor diversiteit
Cristina Ampatzidou, Jere Kuzmanic, Ania Molenda, Negar Sanaan Bensi, Ameneh Solati, Marta Roy Torrecilla.

– Rechtvaardige stad: van uitzondering naar regel
Like Bijlsma, Teun van den Ende, Andrea Prins, Catherine Visser

The Architecture of Work
Anna Luisa Moura, Dirk Osinga, Eva Pfannes

Een architectuurstad om serieus te nemen
Thijs van Bijsterveldt, Marjolein van Eig (auteur de Architect), Job Floris, Oana Rades, Mechtild Stuhlmacher, Harm Timmermans

Menselijke maat niet uit het oog verliezen

Burgemeester Aboutaleb: “Bij het ontwerpen van de stad moeten we de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Het gaat om meer dan zo veel mogelijk woningen creëren, maar ook over licht, lucht en ruimte voor ontmoeting en creativiteit. De visie en de ideeën van architecten helpen ons daarbij. Gemeente, projectontwikkelaars, architecten en niet in de laatste plaats ondernemers en bewoners in de stad, moeten veel meer samen optrekken, zodat de stad nóg meer een plek wordt waar alles en iedereen kan groeien en bloeien.” Hij stelt voor om het gesprek tussen bestuur en architectengemeenschap te continueren omdat, zoals een van de aanwezigen aangaf, een gesprek met vergezichten juist niet vaak gevoerd wordt.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel