Project

Villa L nabij Utrecht

Geen categorie

In de bossen nabij Utrecht ontwierp Powerhouse Company in samenwerking met RAU een gelikte villa: Villa L. Drie slanke witte schijven vormen de basis. Daartussen liggen de woonruimten iets teruggetrokken. Het gebouw vormt een paradox van verschillende tegenstellingen: open en gesloten, zwart en wit, minimaal en luxueus. Deze tegenstellingen komen tot uiting in de drie bouwlagen die ieder een eigen identiteit hebben.

Villa L nabij Utrecht

 

 

De begane grond vormt de woonruimte voor de familie. De tuin en de ruime woonkamer en keuken lijken zo in elkaar over te lopen. Enkel een glazen pui vormt in het ontwerp van Powerhouse Company de grens tussen binnen en buiten. De open transparante gevel is georiënteerd op het uitzicht op de tuin en de zon. Aan de noordzijde ligt een facilitaire strook met de toiletten, trappen en bergruimte. Naast de entree bevinden zich hier ook twee studieruimtes.

De witte schijven vormen de basis. Daartussen contrasteert de materialisatie van de plint met die van de eerste verdieping. Fotograaf Christian van der Kooy

Box in glazen box

De eerste verdieping vormt het privédomein van het jonge gezien met drie kinderen. De ruimtes van de familieleden zijn georganiseerd in verschillende losstaande boxen. Deze vijf modules lijken in een glazen doos te zijn gestoken en vormen zo volgens de architecten een ‘dorp van cabines’. De licht gekleurde natuurstenen plint op de begane grond contrasteert met de donkere houten gevelbekleding van de boxen op deze bouwlaag.

Luxe in eenvoud

De derde bouwlaag ligt verzonken onder het gebouw. Op twee plaatsen is er een talud aangelegd waardoor de ruimtes een directe toegang krijgen tot de tuin. Pas onder de grond komt de echte luxe tot leven. Hier in de eigen wellness kunnen de bewoners tot rust komen.

Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over. Fotograaf Christian van der Kooy

Duurzaamheid

Powerhouse Company was verantwoordelijk voor het ontwerp. RAU ontwierp de duurzaamheidstrategie van het gebouw. De kelder herbergt de slimme energiebesturende installaties. Daarnaast zijn er PV panelen naadloos weggewerkt in het ontwerp.

Villa L behoorde tot de achttien genomineerde Nederlandse projecten voor de Mies van der Rohe Award 2013. Het project behaalde echter niet de status van finalist.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Villa L nabij Utrecht
  • Projectarchitect(en) Nanne de Ru en Charles Bessard - Powerhouse Company
  • Aannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep BV
  • Interieurarchitect Bart Vos - VOS Interieur
  • Landschapsarchitect Sander Lap - LAP Landscape & Urban Design
  • Bouwmanagement Gilbert van der Lee - BREED Integrated Design
  • Toeleveranciers false
  • Programma Villa
  • Aanvang bouw 25-03-2013
  • Oplevering 01-03-2013
  • Opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
  • Ontwerpbureau Powerhouse Company en RAU
Reageer op dit artikel