Project

V&A uitbreiding – Amanda Levete Architects

Architectuur

Met een entreeplein en ondergrondse galerie voegt Amanda Levete Architects een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van het Victoria & Albert Museum in London. Het plein overbrugt het hoogteverschil tussen de Exhibition Road en de nieuwe entreehal. Een bijzondere dakconstructie maakte de nieuwe Sainsburry Gallery kolomvrij.

V&A uitbreiding – Amanda Levete Architects
foto: Hufton+ Crow

Ingeklemd tussen de zware, monumentale gevels van het bestaande museum heeft de nieuwe uitbreiding een licht karakter. Doordat de bestaande muur aan de straat is geopend en getransformeerd tot colonnade opent het zich naar de Exhibition Road. Het grootste deel van deze ruimte blijft vrij, doordat veel van het programma ondergronds is gerealiseerd.

beeld: AL_A

Tegels

Het plein is bekleed met 11.000 handgemaakte, porseleinen tegels gemaakt door Koninklijke Tichelaar Makkum. De vijftien verschillende patronen zijn gebaseerd op de onderliggende constructies, die enorme overspanningen maken en het hoogteverschil opvangen. Een serie driehoekige vakwerken creëert een vrije ruimte van 30 bij 38 meter, deze Sainsburry Gallery is bestemd voor tijdelijke tentoonstelling.

foto: Hufton+ Crow

Sculpturaal

Afdalend vanuit de entreehal richting de tentoonstellingszaal bieden de glazen daken zicht op de bestaande bebouwing. Glimmende zwarte borstweringen dalen langs felrode kolommen af tot meer dan tien meter onder het plein. In de 1.100 m2 grote zaal is het sculpturaal plafond, dat met verschillende zaagtandpatronen de constructie volgt, beeldbepalend. Door het daklicht valt op sommige momenten dramatisch daglicht binnen en ontstaat een verbinding met het plein.

foto: Hufton+ Crow

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Londen
  • Projecttitel V&A uitbreiding
  • Projectarchitect(en) Amanda Levete, Alice Dietsch, Matt Wilkinson
  • Medewerkers Ho-Yin Ng, Maximiliano Arrocet, Alex Bulygin, Blandine Plenard, Chiara Zaccagnini, Fernando Ruiz Barberan, Filippo Previtali, Giulio Pellizzon, Matthew Riley, Michael Levy, Michael Wetmore, Patrick Drewello, Peter Angrave, Peter King, Raffael Petrovic, Robert Rice, Rumen Stefanov, Song Jie Lim, Stefano Bertotti, Stephen Citrone, Win Assakul
  • Adviseur constructie Arup
  • Aannemer Wates
  • Bouwmanagement Lendlease
  • Voorlopig ontwerp maart 2011
  • Definitief ontwerp juli 2012
  • Aanvang bouw januari 2013
  • Oplevering juni 2017
  • Opdrachtgever Victoria & Albert Museum
  • Ontwerpbureau Amanda Levete Architects

Locatie

Reageer op dit artikel