Project

’t Melkhuisje

Geen categorie

’t Melkhuisje is een nieuw brugwachters- en elektriciteitshuisje langs de Melkbrug in het historische centrum van Haarlem. In het ontwerp is het archetype van het ‘huis’ vervormd met een groot overstek aan de ene kant tegen zoninval en een buik voor de transformatorruimte aan de andere kant.

’t Melkhuisje

Bijzonder aan het gebouwtje is de alzijdigheid, het is aan alle kanten anders en verrassend. Het gebouw is  scherp  gedetailleerd, om het archetype zo abstract mogelijk te houden. De kap sluit naadloos aan op het metselwek. De pijpen voor ventilatie en ontluchting zijn weggewerkt in de gevel. De PV leien gaan glad op in de dakbedekking. Het baksteen is in relief gemetseld, waardoor de gevel door schaduwwerking gedurende de dag verandert. Het maakt de gevel bovendien onaantrekkelijk voor graffitispuiters. Het wc raam lijkt geponst te zijn in de baksteengevel. Baksteen is een materiaal dat mooi verouderd. De hwa mondt direct uit in het Spaarne.

Ook in het interieur is over elk detail nagedacht. Er is gewerkt met verschillende kleurnuances en elementen uit het oude huisje. De tegels in het toilet en de knoppen van de laadjes herinneren hier aan. De kleur is groen, waardoor het gebouwtje ’s avonds groen oplicht van binnenuit. De verlichting buiten is ook opvallend, met op de hoek een hond en haan die van achteren aangelicht worden. Het is de abstractie van een noord Hollandse traditie op transformatorhuisjes.

Mocht de functie van brugwachter in de toekomst verdwijnen, dan kan er een vakantiehuisje van gemaakt worden,. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Spaarne 70
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel 't Melkhuisje
  • Projectarchitect(en) Marjolein van Eig
  • Toeleveranciers false
  • Programma brugwachtershuisje
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2015
  • Definitief ontwerp 01-09-2015
  • Aanvang bouw 25-09-2015
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever Gemeente haarlem
  • Ontwerpbureau BureauVanEig
Reageer op dit artikel