Project

ARC18: Slim Fit micro woning Almere – Ana Rocha architecture

Architectuur

Slim Fit is een klein huis met grootse kwaliteiten. De woning heeft een geringe oppervlakte van vijftig vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen met elk een eigen woonfunctie. Met het concept was Ana Rocha architecture een van de winnaars van de Bouwexpo Tiny Housing. In Almere is een eerste, vrijstaande variant gerealiseerd.

Een half jaar na de officiële bouwstart krijgt de BouwExpo Tiny Housing in Almere steeds meer vorm. Naast de volledig prefab concepten, die op trailers naar de locatie konden worden vervoerd, komen nu ook de wat complexere concepten uit de stijgers. Tussen voornamelijk eenlaags concepten is Slim Fit, met een footprint van 4×4 meter en drie verdiepingen, een opvallend verticale verschijning.

beeld Christiane Wirth

Verdichting

Ook de achterliggende gedacht van Slim Fit verschilt van die van zijn buren. Waar de ‘tiny house movement’ is gericht op klein, tijdelijk en verplaatsbaar wonen, richt Slim Fit zich juist ook op kleinschalig wonen binnen de stad. Met een oppervlakte van minder dan twee parkeerplaatsen is het concept bijzonder geschikt voor verdichting. De afmetingen maken de Slim Fit flexibel en tevens geschikt om in verschillende contexten toe te passen, zowel vrijstaand als geschakeld in een rijtje.

beeld Christiane Wirth

Ruimtelijk

“Door zijn compacte voetprint is Slim Fit de ideale woning voor het invullen van binnenterreinen van stadsblokken of het verdichten van, bijvoorbeeld, ruim opgezette naoorlogse stedenbouwkundige plannen. Door de grote raamafmeting en volwaardige hoogte van de ruimtes vertoont de micro-woning een luxueuze ruimtelijkheid”, zo laat Ana Rocha weten.

beeld Christiane Wirth

Ramen

In de vrijstaande variant die in Almere is gerealiseerd heeft de woning met raamopeningen in elke gevel een alzijdige oriëntatie. Grote glasoppervlakten zijn naar de zon georiënteerd en waarmee de ondiepe ruimten optimaal van natuurlijke warmte kunnen profiteren. Door draaikiepramen tegenover elkaar te plaatsen kan eveneens natuurlijk worden geventileerd. Schuifpanelen langs de trap voorkomen tocht en temperatuurverlies.

begane grond, 1e verdieping, 2e verdieping, zie bijgesloten PDF voor meer tekeningen

Woonlagen

Elk van de drie woonlagen kent een eigen functie. Op de begane grond ligt de woonkeuken met ruimte voor een standaard keukenblok en een eettafel. Aan een zijde is een kastenwand gemaakt met een geïntegreerde trap die de drie verdiepingen verbindt. Op de eerste verdieping ligt de grootste vrije ruimte die als woonkamer dient. Net als in de keuken kan de trap hier middels schuifpanelen worden verborgen. De bovenste laag is de slaapverdieping met een kleine badkamer.

beeld Christiane Wirth

Materialisering

De constructie van de Slim Fit is opgetrokken in houtskeletbouw. Dit heeft als voordeel dat de muren zo slank mogelijk blijven en dat de bouwtijd ervan slecht twee dagen bedraagt. De buitengevel is afgewerkt met goudgeel Ayous hout, het interieur met berkentriplex. De ruimten krijgen hierdoor een natuurlijk, warm karakter. Bij de indeling is bovendien rekening gehouden met standaard afmetingen voor sanitair, keuken en los meubilair. Dit maakt kostbare, op maat gemaakte onderdelen overbodig.

beeld Christiane Wirth

Meer over BouwEXPO Almere

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Almere
 • Projecttitel Slim Fit micro woning
 • Adviseur constructie ATKO advies en engineering, Rotterdam + Meijer & Joustra, Heerenveen
 • Adviseur installaties Herold Pouwels, Ruinerwold
 • Adviseur bouwfysica Lineair Bouwmanagement, Monster
 • Aannemer Goedhart Bouw, Almere / Goedhart Interieurbouw, Almere
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 50
 • Voorlopig ontwerp 2016
 • Definitief ontwerp 2017
 • Aanvang bouw september 2017
 • Oplevering januari 2018
 • Opdrachtgever Elements Interactive, Almere
 • Ontwerpbureau Ana Rocha architecture

Locatie

Reageer op dit artikel