Project

Pi-chair, “Simplicity is complexity solved”

Geen categorie

Stoelen worden al sinds mensenheugenis ontworpen en inmiddels bestaan er ontelbaar veel types en modellen. Elk model is feitelijk een spiegel van de tijd waarin deze ontworpen is. In ons werk als architect hebben we veel te maken met meubilair, en bij veel stoelen hebben we het gevoel dat een bepaald aspect ontbreekt. Bij FOKlab onstond de drang om een stoel te ontwerpen die esthetiek koppelt aan ergonomie, en techniek aan duurzaamheid. Zo simpel en vanzelfsprekend als mogelijk. Een stoel die niet pretendeert iets anders te zijn dan een stoel.

Pi-chair, “Simplicity is complexity solved”

De eenvoud van de oplossing staat voorop. Eenvoudige natuurlijke materialen: hout, staal en wol vormen de basis. Deze materialen verwerkt in eenvoudig herkenbare vormen met de mogelijkheid om eindeloos te variëren en voor elk interieur een passende eigentijdse oplossing te maken. Uiteindelijk bepalen een paar ergonomische lijnen de kuipvorm en maakt 3D fineer techniek het mogelijk om een houten stoel met een ongeëvenaard zitcomfort te maken. De bekleding brengt letterlijk een extra laag in het ontwerp aan en volgt de lijnen van de kuipvorm. De poten worden door een simpel, enigszins eigenwijs stalen frame gekoppeld aan het zitvlak. Elk onderdeel is uiteindelijk uit- en, of inwisselbaar voor een ander onderdeel: “simplicity is complexity solved”.

Het stoelontwerp is verder ontwikkelt in samenwerking met Piironen uit Finland, waar de rijke tradities van het Nordic houtambacht nog altijd voortleven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Pi-chair, “Simplicity is complexity solved”
  • Projectarchitect(en) Diederik Fokkema, Twan Steeghs en Bénine Dekker
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 29-08-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Piiroinen
  • Ontwerpbureau FOKlab
Reageer op dit artikel