Project

Nieuw ontvangstgebied voor de Grote Kerk in Monnickendam

Geen categorie

De Grote Kerk in Monnickendam vervult al sinds de vijftiende eeuw een belangrijke rol in de stad. De Protestantse Gemeente Monnickendam is zich bewust van de veranderende maatschappij en wil niet dat de kerk de maatschappelijk verbindende functie zou verliezen. Bergblick interior design voegde een nieuw keukenkiosk toe en een receptie als entree voor de bezoeker. Deze voorziet het gebouw van een toekomst.

Nieuw ontvangstgebied voor de Grote Kerk in Monnickendam

De hallenkerk kreeg volgens Henri Willig, de Kerkrentmeester van de Grote Kerk in Monnickendam, een ‘geschenk uit de hemel’. Na een grondige restauratie van het dak, de binnenwerken, het orgel en het toevoegen van extra toiletten en vloerverwarming, kwam er uit onverwachte hoek meer geld beschikbaar voor een extra verbouwing. Door het ontvangen legaat kreeg de kerk de mogelijkheid Bergblick interior design een nieuw interieur te laten ontwerpen.

Het hellende dak van de kiosk versterkt zijn zelfstandige identiteit en daarmee de herkenbaarheid.

Nieuwe ambitie

Het ontwerp behelst een keukenkiosk en een receptie met voorzieningen voor boek-, kaartverkoop en expositie, in de kooromgang. De gemeente wil het gebouw hiermee openstellen voor concerten, tentoonstellingen en diners. Het ontwerp Bergblick interior design vervult deze ambitie van de gemeente, maar houdt ook rekening met de rustige en respectvolle sfeer van de kerk. Door de functies als kleine elementen over de koorgang te verdelen. Zo zorgt de positie van de kiosk voor het focuspunt vanaf de entree zonder de zichtlijnen over het verlengde van de kerk te verliezen.

De meubels van Bergblick interior design beogen een beleving van gastvrijheid te creëren door het programma te splitsen en te verdelen over de kooromgang.

Passend in de kerk

De lichtgroene kleur van de panelen komt terug in de dakspanten van de kerk. Daarnaast weren twee series vouwschuiframen de keukengeluiden tijdens de kerkdienst. Door de opstelling tussen het koorhek en de kolommen worden de meubels voor receptie, boekverkoop en expositie opgenomen in de architectuur. Het smalle straatje dat ontstaat tussen de boeken- en expomeubels zorgt voor een loop en daardoor sociaal contact tussen de gastheren en –vrouwen met de bezoekers.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zarken 2
  • Plaats Monnickendam
  • Projecttitel Nieuw ontvangstgebied voor de Grote Kerk in Monnickendam
  • Projectarchitect(en) Dennis Weijnand
  • Aannemer Leguit em Roos Aannemersbedrijf
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2012
  • Definitief ontwerp 01-11-2012
  • Aanvang bouw 28-06-2013
  • Opdrachtgever Protestantse Gemeente Monnickendam
  • Ontwerpbureau Bergblick interior design
Reageer op dit artikel