Project

HOME cultuurcentrum door Mecanoo in Manchester

Geen categorie

Het Verenigd Koninkrijk is het tweede thuis van Francine Houben, zo lijkt het de laatste tijd. Leverde ze onlangs in Brimingham een met lof overladen bibliotheek op, dit jaar is de beurt aan Manchester, waar kortgeleden HOME werd geopend, een groots cultuurcentrum in de nieuwe commerciële en culturele wijk First Street. De driehoekige plattegrond geeft het gebouw een prominente uitstraling. Als tegenwicht heeft het gebouw een ingetogen gevelbeeld met vooral veel glas in verschillende geledingen.

HOME cultuurcentrum door Mecanoo in Manchester

Het complex biedt onderdak aan onder andere twee theaters, vijf bioscoopzalen, een galerie en enkele restaurants en bars. Genoeg voor een hoop levendigheid. Het lijkt dan ook een bewuste keuze dat het gebouw zijn aanwezigheid niet onderstreept in de omgeving. Aan de straatzijde is het gebouw bijna volledig verglaasd, een grootse entree ontbreekt.

 

Kritiek

Critici zijn verdeeld over de kwaliteit van het gebouw. Guardian-criticus Olly Wainwright noemde het een ‘opgevoerd lichtbaken van glas’. Veel van de kritiek richt zich op het utilitaire karakter van het gebouw, iets wat wellicht voortkomt uit de compacte opzet en het ingetogen, haast utilitaire karakter. Maar dat lijkt van begin af aan de opzet geweest te zijn van de ontwerpers. Mecanoo-partner Francesco Veenstra zegt over HOME: ‘ons doel was een state of the art voorziening te realiseren voor het artistieke programma en om een intiem gebouw neer te zetten dat zowel nieuw als vertrouwd voelt.’ De gebruikers maken het gebouw.

 

 
Het restaurant

Baken

De ingetogen wijze waarop het gebouw haar functie etaleert, komt naar voren na zonsondergang. Dan trekt de naam van het gebouw de voorbijgangers naar binnen. De verlichte letters zijn echter niet aangebracht op de gevel, maar hangen in het interieur op de eerste verdieping.

  

Maximaal contact

Om de toeschouwers zoveel mogelijk bij de voorstellingen te betrekken, is de grote zaal van het complex verticaal georiënteerd. Hierdoor is de afstand tussen publiek en podium zo klein mogelijk. Praktisch gezien past het ook in de compacte opzet van het gebouw.

 
De grote zaal

 
De foyer op de eerste verdieping

 
De bar op de begane grond, gezien vanaf het nieuwe plein

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tony Wilson Square 1
  • Plaats Manchester
  • Projecttitel HOME cultuurcentrum door Mecanoo in Manchester
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7,600
  • Aanvang bouw 03-06-2015
  • Oplevering 01-06-2014
  • Ontwerpbureau Mecanoo i.s.m. Concrete
Reageer op dit artikel