Project

Gate 15 is een project gelegen in de Antwerpse studentenbuurt, dat in 2014 haar deuren opende. Het omvat een co-working space, een polyvalente zaal, 29 studentenkamers en het Huis van de Student: een plek waar studenten zich kunnen informeren, elkaar ontmoeten, vergaderen of evenementen kunnen organiseren. Het werd deels ondergebracht in een beschermd pand en deels in een nieuwbouw.

GATE15

De gekozen volumetrie creëert op twee manieren licht en ruimte voor deze dense plek: enerzijds door ter plaatse van de polyvalente zaal boven het gelijkvloers een opening in de straatwand te laten, anderzijds door een pleintje te situeren op de hoek. Hierdoor ontstaat tegenover de passage naar het universiteitsgebouw een verbreding van de open ruimte. Het plein wordt opgeladen door een co-working space en de inkom van het Huis van de Student, gemarkeerd door een betonnen inkomvolume. Deze publieke ruimte verbindt niet alleen de site met de universiteit, maar ligt ook op een kruispunt van stedelijke passages. Naast het vergroten van de openbare ruimte, krijgt de site dus ook een grotere stedelijke betekenis.

De perceelsgewijze opbouw refereert naar de schaal van het bestaande monument en de vroegere bebouwing en laat toe de polyvalente zaal akoestisch te scheiden van de omliggende funties. De meer private functies zoals studentenkamers zijn gelinkt aan de naburige residentiële gebouwen. De uitlijning van de gevels en hoogte van het project zijn aangepast aan de aangrenzende gebouwen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel GATE15
  • Projectarchitect(en) Ivo Vanhamme, Goedele Desmet, Lotte De Swaef, Steven Van Hoorde
  • Toeleveranciers false
  • Programma Polyvalente zaal, co-working space, kantoren en 29 studentenkamers
  • Voorlopig ontwerp 03-05-2016
  • Definitief ontwerp 03-05-2016
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 03-05-2016
  • Opdrachtgever AG Vespa
  • Ontwerpbureau BOB361 architecten
Reageer op dit artikel