Project

Fort McMurray International Airport door Mcfarlane Biggar

Geen categorie

Fort McMurray International Airport ten Noorden van Alberta, Canada is het snelst groeiende vliegveld in Canada. Terwijl andere drukke luchthavens in Canada een toename in passagiersverkeer van ongeveer drie procent per jaar zien, is het Fort McMurray vliegveld in 2012 en in 2013 met 25 procent gegroeid. Door deze extreme groei is besloten het vliegveld compleet te vernieuwen.

Fort McMurray International Airport door Mcfarlane Biggar

De terminal van de vernieuwde luchthaven is ontworpen door het Canadese architectenbureau office of mcfarlane biggar architects + designers. Het gebouw bestaat uit drie lagen en bevat alle functies die noodzakelijk zijn op een vluchthaven terminal; check-in, douane, vertrekhallen en aankomsthallen voor binnenlandse en internationale vluchten, autoverhuurbedrijven, administratieve kantoren, horeca en winkels.
Fotografie: omb

Het Noorden van Alberta wordt getypeerd door een spectaculair landschap dat bestaat uit het Boreal Forest, de Prairies en het Noorderlicht. De temperaturen kunnen variëren van +30 graden Celsius in de zomer tot -40 graden Celsius in de winter. Het dorp Fort McMurray heeft zichzelf wereldwijd op de kaart gezet door de oliezanden industrie, wat ook heeft gezorgd voor een explosieve groei van de bevolking.

De afgelegen locatie, beperkte lokale arbeidskrachten en de seizoensgebonden beperkingen hebben fundamentele technische beslissingen in het ontwerpproces beïnvloed. Samen met deze factoren bestond er een verlangen naar een efficiënt en duurzaam gebouw. De constructie bestaat dan ook significant uit off-site gefabriceerde materialen en onderdelen. De technologie is zodanig simpel gehouden om de constructietijd en onderhoudstijd in de toekomst zo laag mogelijk te houden.
Fotografie: omb

De stoere gevelmaterialen van staal en onafgewerkt beton komen rechtstreeks uit het industriële landschap van de omgeving. Het lage lineaire profiel refereert naar het prairie landschap, terwijl de diepe luifel beschermt tegen de extreme zon en sneeuw. Een aantal materialen van het exterieur is doorgezet in het interieur. De toevoeging van lichte panelen in combinatie met LED verlichting biedt een subtiele verwijzing naar het Noorderlicht en de schaduwen van het Boreal Forest.

 
Fotografie: omb

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Fort McMurray, Alberta
  • Projecttitel Fort McMurray International Airport door Mcfarlane Biggar
  • Projectarchitect(en) Rob Grant
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15.000 m2
  • Aanvang bouw 23-03-2015
  • Oplevering 01-10-2014
  • Opdrachtgever Fort McMurray Airport Authority
  • Ontwerpbureau Office of mcfarlane biggar architects + designers (omb)
Reageer op dit artikel