Project

Discovery slides op Jewel Changi Airport Singapore – Carve

Architectuur

Discovery slides op Jewel Changi Airport Singapore – Carve
Beeld: Playpoint Singapore

In 2015 wonnen Carve en Playpoint een tender voor een avontuurlijke glijbaan attractie op Jewel Changi Airport, ontworpen door Safdie Architects. De Discovery Slides bevindt zich in het Canopy Park op de vijfde verdieping van het onlangs geopende complex in Singapore waar naast retail op het gebied van lifestyle, ook F&B, speelattracties, een hotel en luchthavenfaciliteiten zijn gerealiseerd. Alle faciliteiten bevinden zich aan de landzijde, waardoor het voor zowel bewoners als passagiers, ook zonder vliegtuigticket, toegankelijk is.

In plaats van meerdere losse glijbanen te ontwerpen, heeft Carve de glijbanen ontworpen als een sculptuur; een edelsteen waarbij de delen die zijn uitgekerfd het gekleurde interieur van de steen onthullen. Deze uitkervingen bevatten meerdere functies zoals de glijbanen, trappen en klimtouwen. De buitenkant van de sculptuur was in eerste instantie bekleed met een mozaïek van spiegeltegels. Tijdens het ontwerpproces met de klant is echter gekozen voor een spiegelende, naadloos gepolijste rvs look.

Het resultaat is een glinsterend juweel in de groene oase van het park; een object dat mensen van verre zal aantrekken. De buitenste schil, met zijn kwikzilverachtige uitstraling, ontleent de beweging en esthetiek van zijn omgeving. Bezoekers ervaren in het spiegelende oppervlak oneindige en surrealistische reflecties van zichzelf. De rubberen patronen op de vloer zijn specifiek ontworpen om spiraalvormige dynamische reflecties te creëren op het oppervlak van de attractie.

Discovery Slides Changi Int Airport - Beeld Playpoint Singapore

Beeld Playpoint Singapore

Het panorama platform van de speelsculptuur is het hoogste toegankelijke punt in Jewel en biedt een fantastisch uitzicht op het hele interieur van de luchthaventerminal. Met al deze kenmerken zullen de discovery slildes ongetwijfeld een selfie hotspot en een van de hoogtepunten van een bezoek aan Jewel worden, maar het object zal vooral kinderen van alle leeftijden en hun ouders aantrekken voor sensationeel veel glijbaan plezier.

De felgeel gekleurde binnenkant van de speelsculptuur bevat vier glijbanen; een brede familie glijbaan, een vrije val glijbaan en twee spiraalvormige buisglijbanen die vanaf het hoogste punt naar beneden draaien. Het oppervlak van de speelsculptuur bestaat uit volledig met de hand gevormd, dubbel gebogen staal. Gebogen glas werd gebruikt voor de balustrades, in de kijkvloer, als afdekking voor de spiraal glijbanen en in de dubbel gebogen afdekking van de hoogste kegel. In de valdempende rubberen ondervloer is glasvezel verlichting opgenomen die ’s avonds als puntjes in de vloer oplichten. In de de hoogste klim-kegel is verlichting geïntegreerd en in de contouren van het bovendek en balustrades is lineaire LED-verlichting opgenomen. In het platform van de sculptuur is zelfs airconditioning geïntegreerd om een aangenamere temperatuur te creëren wanneer kinderen op de glijbanen direct onder het glazen dak van de terminal spelen.

De Discovery Slides overspant een lengte van maar liefst 18 bij 16,7 meter en is op het hoogste punt 7,5 meter hoog. De sculptuur is gebouwd en geproduceerd in drie verschillende delen van de wereld en is een zeer complex en uniek ontwerp. Van eerste schetsontwerp tot oplevering heeft het project meer dan twee jaar in beslag genomen.

Op de luchthaven bevinden zich meer dan 2000 bomen en palmen en 100.000 struiken, een waterval en een grote diversiteit aan attracties. De planten beslaan een collectie van 120 soorten en komen uit landen zoals Australië, China, Maleisië, Spanje, Thailand en de VS. Beeld FTP Edelman

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Canopy Park at Jewel Changi Airport, Singapore, level 5
  • Projecttitel The Discovery slides
  • Projectarchitect(en) Elger Blitz, Lucas Beukers, Mark van der Eng, Jasper van der Schaaf, Hannah Schubert, Thomas Tiel Groenestege, Marleen Beek, Elke Krausmann, Henry Roberts, Gaia Glereani
  • Adviseur constructie Playpoint Singapore
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Sculptuur formaat: 18x16,7x7,5 meter - 311 m2
  • Programma 311 m2 sculptuur bestaande uit geglazuur staal - totaal
  • Opdrachtgever Jewel Changi Airport Development
  • Ontwerpbureau Carve
  • Speelsculptuur 311 vierkante meter gebeeldhouwd gepolijst roestvrij staal - totaal 70 ton waarvan 50 ton roestvrij staal - Volledig geïntegreerd A/C-systeem voor een beter klimaat tijdens het spelen

Locatie

Reageer op dit artikel