Project

Brandweerkazerne Pijnacker-Nootdorp – Ibelings van Tilburg architecten

Geen categorie

ZICHTBARE BRANDWEER SCHEPT VERTROUWEN – Blikvanger van het gebouw is de remise voor de brandweerwagens, die is uitgevoerd in de vorm van een glazen kas. Dankzij de transparante constructie is het rijdend materieel vanaf de straat goed zichtbaar. Bovendien biedt de hoge glazen ruimte een optimale inval van daglicht voor de kantoren en verblijfsruimtes die om de remise heen liggen.

Brandweerkazerne Pijnacker-Nootdorp – Ibelings van Tilburg architecten

Indeling afgestemd op de praktijk
Op de eerste verdieping liggen zeven slaapkamers, kantoorruimten, een moderne fitnessruimte, een woonkamer en een keuken. De keuken is HACCP-gecertificeerd om optimale hygiëne te waarborgen. Op deze verdieping zijn ook 100 linnenkastjes geplaatst, waarin elke brandweerman zijn eigen kussen en lakens bewaard. Een lange trap voert vanaf de entree direct naar de receptie en kantoren op de tweede verdieping. Hier bevinden ook zich een instructiezaal met bar, die door een mobiele wand is op te delen in twee ruimten, en de kamers voor de commandant en zijn plaatsvervanger, die uitkijken over de remise, het voorterrein, de wasplaats en het oefenterrein. Voor het gehele gebouw geldt dat het zodanig is ontworpen dat toekomstige uitbreidingen probleemloos kunnen worden ingepast.

Slim afzuigsysteem voor uitlaatgassen
Wat opvalt, is dat de ruimtelijkheid van de remise niet wordt verstoord door slangen en leidingen voor het afzuigsysteem voor de uitlaatgassen van de voertuigen. Die worden via kanalen in de vloer afgevoerd naar een schoorsteen naast het gebouw. Deze schoorsteen is wit met rood gekleurd – een verwijzing naar de traditionele staf van de brandweercommandant – en is ‘s avonds verlicht. Daardoor ontstaat een markant herkenningspunt dat van grote afstand te zien is.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nootdorpseweg 4
  • Plaats Pijnacker
  • Projecttitel Brandweerkazerne Pijnacker-Nootdorp
  • Projectarchitect(en) Marc Ibelings
  • Adviseur installaties Galjema bv, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek Peutz Associes, Zoetermeer
  • Aannemer VBK, Zoetermeer
  • Bouwmanagement DHV Bouw en Industrie BV, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.166m²
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2005
  • Definitief ontwerp 01-11-2005
  • Aanvang bouw 04-07-2016
  • Oplevering 01-07-2008
  • Opdrachtgever Gemeente Pijnacker-Nootdorp
  • Ontwerpbureau Ibelings van Tilburg architecten
Reageer op dit artikel