Project

Benthem Crouwel ontwerpt Hörsaalgebäude in Osnabrück

Geen categorie

Afgelopen juli vond de officiële opening plaats van het Hörsaalgebäude in Osnabrück. Het universiteitsgebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects, als onderdeel van het masterplan voor ‘Hochschulcampus’ Westerberg. De opvallende entree opent zich richting het naastgelegen campusterrein en het Forum. Met een flexibel leerlandschap van 1000 vierkante meter speelt Benthem Crouwel in op de digitalisering van het onderwijs.

Benthem Crouwel ontwerpt Hörsaalgebäude in Osnabrück

Met de centrale positie tussen  de mensa, bibliotheek, het campusterrein en het Forum, vormt het Hörsaalgebäude een schakel op campus Westerberg. Het volume, bestaande uit drie verdiepingen, is aan de onderzijde opengewerkt, wat zorgt voor een sterke relatie met de buitenruimte. De herkenbare entree die hier ontstaat, biedt zicht op het campusterrein en het Forum. 

Een binnenplaats en een atrium verzorgen natuurlijke lichtinval in het gebouw en verdelen het tevens in drieën. In totaal omvat het gebouw 8 collegezalen, 24 vergaderzalen, 4 projectruimtes.

Het interieur is eveneens ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het hart van het gebouw wordt gevormd door 1000 vierkante meter studielandschap. Het landschap ontstaat door de uitsnede in het bouwvolume en is verdeeld over verschillende niveaus. De niveaus zijn met elkaar verbonden door tafels en zitobjecten. Los meubilair, zoals zitzakken en zitkubussen, nodigen uit om eigen opstellingen te maken. 

 

De appeltjesgroene elementen in zowel interieur als exterieur, verwijzen naar de wortels van de universiteit, die liggen in de faculteiten Agrarische Wetenschappen en Landschapsarchitectuur van de voormalige Hogere Landbouwschool. De buitenschil is tweeledig: geperforeerde aluminium panelen bedekken de isolerende membraanfolie. De groene folie beschermt de gevel tegen weer en wind en door de perforatie van de metalen huid ontstaat een afwisselend, levendig gevelbeeld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Barbarastrasse
  • Plaats Osnabrück
  • Projecttitel Benthem Crouwel ontwerpt Hörsaalgebäude in Osnabrück
  • Projectarchitect(en) Markus Sporer
  • Interieurarchitect Benthem Crouwel Architects
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7280 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2010
  • Definitief ontwerp 01-04-2012
  • Aanvang bouw 28-08-2014
  • Oplevering 01-04-2014
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 23 miljoen
  • Opdrachtgever Stiftung Fachhochschule Osnabrück
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects
Reageer op dit artikel