Project

ARC19: CUBE Tilburg – KAAN Architecten

Architectuur

CUBE, het nieuwe Onderwijs-en Zelfstudiecentrum van Tilburg University, is een compact en laag gebouw dat past in het groene omringende landschap en in het grotere architectonische geheel van de onderwijscampus gebouwd in de jaren zestig. Het gebouw gaat op in het landschap, heeft veel daglicht, en met radicale doorzichten vloeien gebouw en omgeving in elkaar over. De beslotenheid van de studieruimten is die van een open plek in het bos.

Toelichting KAAN Architecten – CUBE is een 11.000 vierkante meter groot gebouw dat ligt in de noordwestelijke hoek van de campus, gekenmerkt door een orthogonaal plan. De ruimte wordt elke dag gebruikt door ongeveer 2.200 studenten en docenten van alle faculteiten. CUBE ligt verankerd in het landschap door verharde paden die gebruikers naar de entrees aan de zuidkant leiden. Het nieuwe OZC is een gebouw voor studenten: open en ruimtelijk, elegant en krachtig.

Beeld Simone Bossi

Om openheid en vrije doorstroming te garanderen en een gevoel van drukte in het gebouw te voorkomen, bevindt zich in het centrum van CUBE een ruim overdekt studieplein dat wordt omgeven door een transparant auditorium en twee patio’s.

De begane grond is uitnodigend en voelt als een echt publieke ruimte dankzij de royale verdiepingshoogte en het overvloedige daglicht dat tot diep in CUBE doordringt. In het aaneengesloten landschap wisselen open studieplekken, loungeplekken, verkeersruimte en café elkaar af. Het door glazen wanden omgeven auditorium maakt deel uit van dit dynamische geheel. Rondom de groene patio’s bevinden zich zelfstudieruimten voor concentratie op insteekverdiepingen met een lagere vrije hoogte. Alle collegezalen, voorzien van de laatste communicatiemiddelen, bevinden zich direct aan de west-, noord- en oostgevel en benadrukken de sterke orthogonale oriëntatie van CUBE.

Beeld Sebastian van Damme

De vier open trappen, waaronder de ronde hoofdtrap, zijn symmetrisch over de plattegrond verspreid en verbinden het overdekte plein met de eerste verdieping. De trappen, met uitzondering van de hoofdtrap, en de luifel komen overeen in hun donkere kleur waardoor zij een eenheid in de publieke ruimte vormen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Warandelaan 2
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel CUBE
  • Projectarchitect(en) Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Medewerkers Allard Assies, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Michael Geensen, Alejandro Gonzáles Pérez, Marlon Jonkers, Rense Kerkvliet, Martina Margini, Kevin Park, Roland Reemaa, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Noëmi Vos, Yang Zhang
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties J. van Toorenburg Installatieadviseur, Den Haag
  • Adviseur akoestiek Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
  • Adviseur brandveiligheid Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
  • Aannemer VORM Bouw, Papendrecht
  • Interieurarchitect KAAN Architecten, Rotterdam
  • Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten, 's-Hertogenbosch
  • Bouwmanagement VORM Ontwikkeling, Papendrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.000 m2
  • Programma studieplein, auditorium, collegezalen, instructieruimten, vergaderruimten, digitale examenzalen, loungeplekken, virtual reality lab, café
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Tilburg University, Tilburg
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten, Rotterdam
Reageer op dit artikel