Render van Universe. Beeld cepezed

Cepezed renoveert voormalig KPN-kantoor Den Haag tot rijkskantoor

Architectenbureau cepezed en bouwbedrijf J.P. van Eesteren hebben de aanbesteding gewonnen om het voormalige KPN-kantoor aan de Haagse Binckhorst te transformeren tot rijkskantoor met 1100 werkplekken.

BeursBourse. Beeld Sébastien Bez

Een biermuseum en een gesamtkunstwerk

Net voor de bouwvakantie bezocht ik op de valreep twee keer de verbouwing van de Brusselse Beurs door Robbrecht en Daem. Eenmaal stond ik voor gesloten deuren en observeerde ik het gebruik van de imposante trappenpartij als geliefde ontmoetingsplek, en de andere keer kon ik genieten van het weidse stadszicht vanaf het dakterras.

Boven op het dak van het beursgebouw kun je tussen de statige beelden al dan niet een van de honderden bieren nuttigen die het biermuseum presenteert. Beeld Sébastien Bez

Verbouwing Beurs van Brussel door Robbrecht en Daem: compromis tussen stadsplein en biermuseum

De imposante trappenpartij van het Brusselse beursgebouw is een geliefde ontmoetingsplek van de Brusselaars. Maar hoe openbaar de trappen ook zijn, het gebouw was de afgelopen negen jaar hermetisch gesloten na het vertrek van een beursbedrijf. Nu is het gebouw weer tot leven gebracht door het te transformeren naar een overdekt stadsplein. Helemaal openbaar is het niet geworden.

Vlnr. KaVA. Beeld Stijn Poelstra, Nationaal Holocaustmuseum. Beeld Beeld Max Hart Nibbrig en Stadhuis Den Helder. Beeld Max Hart Nibbrig en Stefan Müller.

Nominaties ARC24 Interieur Award bekend

Nationaal Holocaustmuseum door Office Winhov i.s.m. OPERA Amsterdam en Studio Louter, Kantoor Vol Afval door Popma ter Steege Architecten en Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten zijn genomineerd voor de ARC24 Interieur Award. De drie projecten zijn toonaangevend door hun herbestemde, veranderbare en/of circulaire karakter. Volgens de jury ligt hier de winst voor de interieursector.

Kaj Haverkamp en Tegen Symons in het kunstdepot voor het werk: Tafel met Fruit (1986) van Gerard Polhuis. Beeld Guillaume Groen

Verdwaalde kunst krijgt nieuwe plek binnen het Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van duizenden kunstwerken. Na sloop, renovatie of verkoop van panden belanden ze in de opslag. Een betere inventarisatie van de werken moet ervoor zorgen dat de schilderijen, beelden en foto's een nieuwe bestemming krijgen. 'Het is zonde om kunst weg te stoppen.'

De doorgang op links met Fox food court en de entreehal op rechts bij Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Aan het projecthoppen

Afgelopen maand mocht ik enkele bijzondere projecten bezoeken. Al enige tijd stond de transformatie van het functionalistische kantoor Royale Belge op mijn radar. De verbouwing van megalomaan bedrijfsgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+ stelde niet teleur. De betrokken architecten transformeerden het afgesloten kantoor naar een toegankelijke werk- en verblijfsplek, inclusief een foodmarket in de semipublieke plint waar onder meer de buurtbewoners elkaar treffen.

V.l.n.r. Dolce & Gabbana door Dok Architecten in Arcam, Arnhem Centraal door UNStudio als onderdeel van een architectuurwandeling, Point of View door Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke in het Rijksmuseum en Dutch More or Less in het Nieuwe Instituut

6 architectonisch verantwoorde zomertips: van OMI tot het Rijksmuseum

De bouwvakantie staat voor de deur, voor velen van ons een welverdiende periode van ontspanning. Om je op weg te helpen, verzamelde de redactie zes architectonisch verantwoorde vakantieactiviteiten in eigen land. Van de tentoonstelling 'Point of View' met een scenografie door Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke en de elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) tot architectuur- en stadswandelingen in Arnhem.

Huis voor de Stad Helmond door Kraaijvanger Architects. Beeld Ronald Tilleman

99,2 procent hergebruik in het nieuwe stadhuis Helmond door Kraaijvanger Architects

De uitvraag van Stadhuis Helmond viel David Hess van Kraaijvanger Architects meteen op. De insteek was om tijdens de ontwerpfase een programma van eisen op te stellen, in samenspraak met de gebruikers en inwoners. 'Door met themagroepen samen te werken vanaf dag één hebben we meer voor elkaar gekregen dan kwantitatieve vierkante meters uit een Excelsheet vormgeven.' Resultaat: een nieuw circulair stadhuis. Van het oude stadskantoor, dat hiervoor plaatsmaakte, is 99,2 procent van de materialen hergebruikt.

Slatuinenweg, Amsterdam door studio RIANKNOP. Beeld Mark Kuipers

Woning met berken multiplex in de hoofdrol en kleur als detail door Studio Rianknop

De woning als een fris en schoon vlak dat je als ontwerper, in dit geval Rian Knop, naar hartenlust mag inkleuren. Een droomopdracht. 'De grenzen waren de contouren van de woning, daarbinnen was alles mogelijk.' Het resultaat is veel berken multiplex met kleur als verbindend detail.

Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Verbouwing Royale Belge: van megalomaan kantoorgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+

Vraag Brusselaars naar het Royale Belge-gebouw en de meeste kennen het monumentale kantoorgebouw. Het pand doet zijn naam eer aan. Sinds 1970 ligt het als een modern kasteel tussen twee vijvers en omringd door weelderig groen aan de rand van Brussel. Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+ transformeerden het afgesloten kantoor naar een toegankelijke werk- en verblijfsplek.