Artikelen

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Henk Hartzema: 'Dank God op je blote knieën dat je een gevel mag...

Henk Hartzema is de rechterhand van iedereen. Althans, zo ziet hij zichzelf vanuit zijn rol als supervisor van onder andere het Leiden Bio Science Park en het Havenkwartier in Rijswijk. Een rol die niet zozeer gaat over architectuur, maar over de waarde van een gebouw in zijn omgeving, vertelt hij in de podcast 'Over Architectuur Gesproken'.

Fenix vanaf het water. Beeld MAD Architects

Fenix, museum over migratie, opent in mei 2025

Vrijdag 16 mei 2025 opent migratiemuseum Fenix. Het museum is gevestigd in de San Franciscoloods, ooit de grootste op- en overslagloods ter wereld en staat op de voormalige vertrek- en aankomstkades in Katendrecht, Rotterdam. Vanaf die kades vertrokken miljoenen mensen naar Canada of de Verenigde Staten of arriveerden vanuit China, Kaapverdië en Griekenland, allemaal op zoek naar een nieuwe toekomst.

Marten Wassmanns 3D-projectie als vervanging van de afgebrande vieringtoren. Beeld Benthem Crouwel Architects

Nooit gebouwd: Marten Wassmann wilde de vieringtoren van de...

Niet een nieuwe vieringtoren, maar een 3D-projectie. Dat stelde architect Marten Wassmann voor, enkele weken nadat het dak van de Notre-Dame was afgebrand, waaronder de negentiende-eeuwse vieringtoren van Eugène Viollet-Le-Duc. Na meer dan vijf jaar gesloten te zijn, opent de Notre-Dame op 8 december weer haar deuren.

V.l.n.r. Boek Soft Power, Architectuurkaart Modern Amsterdam, het Klokhuis in Almere en de Poäng fauteuil door IKEA

10 architectonisch verantwoorde cadeaus voor de feestdagen

Ben je klaar met het uitzoeken van de zoveelste tekenpen? Of zie je door de bomen het bos niet meer in de overvloed aan recent verschenen architectuurboeken? Geen stress! De redactie stelt traditiegetrouw een lijst samen van tien cadeautips voor de Sint of voor onder de kerstboom. Van een eenpersoonstheepot en een papieren vloerlamp tot een boek dat Almere poneert als dé architectuurstad van Nederland.

Beeld Bogdan Seredyak

Oekraïne na de wederopbouw: deze architect visualiseert het

Hoe behoudt Oekraïne zijn identiteit, terwijl zoveel gebouwen en stadsstructuren zijn verwoest? Dat vraagt Bogdan Seredyak zich af. De Oekraïense architect en kunstenaar heeft een tentoonstelling in Wenen waarin hij met behulp van AI een 'template' presenteert voor de wederopbouw van zijn land. 'Het project is bedoeld als een soort gids voor de wederopbouw.'

Links: Still uit de YouTube-video ‘Mostar 1972’ van The Mostarcina. Rechts: Beeld Nigel Chandler|Sygma|Corbis

De waarde van cultureel erfgoed

Wat kan een architect bijdragen aan cultureel herstel? Dit vraagt architect Arna Mačkić van Studio L A zich al tien jaar lang af. In haar ARC Talk zoekt ze naar antwoorden vanuit haar persoonlijke leven - lees: het ontvluchten en de verwoesting van Bosnië-Herzegovina. Ze probeert de culturele waarde van architectuur te achterhalen, en roept het vakgebied op om bij te dragen aan herstel. 'Want de verwoesting van het culturele erfgoed is de dagelijkse realiteit van velen!'

Beeld Aaron Lapeire

Nieuwe Instituut stelt Sofie De Caigny aan als Hoofd Collectie

Sofie De Caigny wordt per 1 februari 2025 Hoofd Collectie van Nieuwe Instituut. In deze functie is zij verantwoordelijk voor het leiden en beheren van de afdeling Collectie en haar acquisities, innovatieve onderzoeks- en archiveringsinitiatieven en plannen om de collectie toegankelijker, zichtbaarder en beter koppelbaar te maken aan hedendaagse vraagstukken en praktijken.

Arna Mačkić. Beeld David Meulenbeld

ARC Talk | Arna Mačkić van Studio L A: 'Ruimte speelt een cruciale...

Wat kan een architect bijdragen aan cultureel herstel? Om duiding te geven aan de culturele waarde van architectuur, duikt Arna Mačkić van Studio L A in haar ARC Talk in haar persoonlijke leven. Het gezin van Mačkić ontvluchtte Bosnië in de jaren negentig vanwege de Joegoslavië-oorlog. Sindsdien vecht ze de impact van verwoesting aan.

Folly Kazemat door JCR Architecten. Beeld Sebastian van Damme

Jeroen Helder over Kazemat: 'De folly wordt door het veranderende...

Aan een open plek op Buitenplaats Koningsweg in Arnhem ligt Kazemat, ontworpen door het Arnhemse JCR Architecten. De folly is half verscholen onder het plaatselijk opgetilde maaiveld en keert zich af van het folly-ensemble waar hij onderdeel van is. Een hoge glaspui aan de andere kant kijkt uit op de nabije bomenrij.

De redactie van de Architect. Beeld Lin Woldendorp

de Architect zoekt een nieuwe stagiair(e)!

Word jij enthousiast van de nieuwste opgeleverde gebouwen? En ben je nieuwsgierig naar nieuwe perspectieven op architectuur? Kom dan stagelopen op de redactie van de Architect.