De architectuurgeschiedenis van de toekomst begint vandaag

De architectuurgeschiedenis van de toekomst begint vandaag

Voor ontwerpen die diversiteit omarmen, zijn diversere bureaus nodig. De bouwwereld is nu nog een overwegend mannelijk bolwerk. Hoogtijd om daar verandering in te brengen door vrouwelijke ontwerpers een plek te geven. Ook in de architectuurgeschiedenis, want daarin zijn ze ook te veel genegeerd.

Floating Office Rotterdam door Powerhouse Company

Drijvende architectuur is noodzaak en geen luxe

In Nederland is het een droomplaatje: een zonovergoten woonboot - circulair en energieneutraal als het even kan - vanwaar je zo een duik in het water neemt. Maar op veel andere plekken in de wereld is wonen op water geen luxe, maar een noodzaak. Wat kunnen we in Nederland leren van de vaak low-tech oplossingen aan de andere kant van de wereld? En andersom?

Bij Korbeek Winners in Leuven zijn de voordeuren naar binnen getrokken: alle woningen zijn te betreden via een gezamenlijke patio. Beeld Olmo Peeters

De Delftse stoep verdient een (r)entree

De 'Delftse stoep' een bufferzone tussen huis en stad, is in de afgelopen decennia deels verloren geraakt in de Nederlandse woningbouw. Zonde, want door het oprekken van deze grens tussen privé en publiek, ontstaat er ruimte voor gastvrijheid en toe-eigening. Hoe ziet een aandachtig ontworpen en gastvrije entree eruit?

De semiopenbare binnentuin op de elfde en twaalfde verdieping van Central Park vormt een groot contrast met de kantooromgeving. Het groenontwerp is gemaakt door MOSS (Makers of Sustainable Spaces). Beeld Jordi Huisman

Terug naar kantoor, dus koffiepauze in een tropische binnentuin?

De keukentafels mogen weer worden ingeruild voor de werkplek op kantoor, maar naar verwachting zullen veel werknemers thuiswerken nog steeds preferen. Hoe krijg je als werkgever dan iedereen weer naar kantoor? Met planten natuurlijk! Een groene werk- en woonplek kan wonderen verrichten, en gelukkig wordt het steeds toegankelijker.

El Lissitzky Business Lounge Moskou door M+R interior architecture. Beeld M+R interior architecture

Elk ontwerpproces is een symbiose

Ze kunnen niet zonder elkaar: de opdrachtgever en de ontwerper. Zonder opdrachtgever geen opgave, zonder ontwerper geen oplossing. Tegelijkertijd is een goede uitvraag de basis om te komen tot een goede oplossing. Uiteindelijk is ieder ontwerpproces een symbiose tussen de verschillende partijen. De rol van de architect kan daarbij nogal eens verschillen.

Studio van FELT architectuur & design in Gent. Beeld Stijn Bollaert

Hoe begin je een start-up? Drie stappen

Stel, je wilt je eigen ontwerpstudio op te richten. Je bent afgestudeerd, of hebt al een tijdje werkervaring op gedaan, en je wilt voor jezelf beginnen. Hoe doe je dat? Gelukkig zijn er genoeg bureaus je voorgegaan. Zoals ZOETMULDER, FELT architectuur en design, en Donna van Milligen Bielke + Ard de Vries Architecten. Hoe zijn deze bureaus begonnen? Welke opdrachten pakken ze aan? En welke niet? Maar nog belangrijker: hoe overleven ze tussen de grote vissen? 

Sofielunds Kollektivhus in Malmö, Zweden door Kanozi Arkitekter. Beeld Kanozi Arkitekter

De nieuwe rol van de architect bij collectieve huisvesting

Het klinkt als de ideale woondroom: samen met een groep gelijkgestemden een wijkje oprichten en daarbij zelf de regie hebben. Toch blijken dit soort projecten vaker te stranden dan dat ze succesvol gerealiseerd worden. Wat zijn de obstakels richting het bouwen van collectieve huisvesting? En wat leren de succesverhalen ons? De redactie concludeert: collectief wonen kunnen we, maar het vergt een nieuwe rol van de architect.