nieuws

Bibliotheek Den Helder is de beste van de wereld

Interieur

Bibliotheek Den Helder is de beste van de wereld

School 7 uit Den Helder is tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA) uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018. Een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. Het ontwerp is van Evelien van Veen en interieurarchitect Marcel van de Veer.

De jury is onder de indruk van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.

Interieur Bieb Den Helder

School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken. “Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg,” aldus Jacinta Krimp.

De Helderse School 7 opende in april 2016 haar deuren voor het publiek en werd een jaar later uitgeroepen tot de ‘beste bibliotheek van Nederland’. De bibliotheek zit in een honderd jaar oud schoolgebouw in het centrum van Den Helder. School 7 is een belangrijke schakel in de stadsvernieuwing van Den Helder. De lokale Woningstichting realiseerde de nieuwe bibliotheek, die nu een verbinding vormt tussen het stadscentrum en de haven. Het markante gebouw is ontworpen door architect Evelien van Veen en interieurarchitect Marcel van de Veer tekende voor de inrichting, die aan een huiskamer doet denken.

Interieur Bieb Den Helder

Over de prijsvraag

Een vakjury beoordeelde de kandidaten op verschillende punten, waaronder de lokale verankering, de architectuur en het interieur, nieuwe digitale ontwikkelingen, duurzaamheid van het gebouw en de wensen en behoeften van de gebruikers. De deelnemende bibliotheken moeten tussen 2015 en 2017 zijn opgeleverd. Het gaat om nieuwbouw of gerenoveerde gebouwen die daarvoor nog geen dienst deden als bibliotheek.  De Dokk1 bibliotheek in Aarhus, Denemarken was de laatste winnaar van deze prijs (2016).

Bij de uitreiking in Kuala Lumpur versloeg School 7 concurrenten uit Singapore en Brazilië.

Reageer op dit artikel