nieuws

Nominaties Rotterdam Designprijs tentoongesteld

Interieur

Met het aanstellen van scouts die ontwerpers voordragen voor de Rotterdam Designprijs, heeft de organisatie sinds 2011 een goede insteek gevonden om de volle breedte van het ontwerpvak voor het voetlicht te brengen. De tentoongestelde ontwerpen zijn divers: van de eerste vliegende auto tot een app die het horen van stemmen in goede banen leidt.

Nominaties Rotterdam Designprijs tentoongesteld

Een overzicht van alle genomineerde ontwerpers is te vinden op de website van de Rotterdam Designprijs. Iedere genomineerde heeft in de tentoonstelling zijn eigen presentatie, aangevuld met de argumentatie van de scouts. Multitalent Piet Parra schilderde een fragment na van zijn monumentale muurschildering ‘Weirded Out’ die hij maakte voor San Francisco Museum Of Modern Art. Van Massoud Hassani is de veelbesproken mijnenopruimer Mine Kafon te zien. Winde Rienstra ontwierp ingenieuze couture schoenen gemaakt van karton, legostenen of bamboe. Hoe een mix van 1400 geuren parfum ruikt, blijkt uit het werk ‘Everything’ van Lernert&Sander. Zij zijn eveneens genomineerd met de film ‘Handmade’ waarin een maatpak ter grootte van een hand de hoofdrol speelt. Grafisch werk is deze editie vertegenwoordigd door Studio Dumbar met hun ontwerp van de nieuwe huisstijl voor Alzheimer Nederland.

Interactief

Veel ontwerpers maken gebruik van de nieuwste technologieën. Een aantal projecten in de tentoonstelling is interactief. De Smoke Dress van Anouk Wipprecht beleeft zijn Nederlandse primeur. Technologie en mode komen samen in haar jurk die speelt met verlegenheid, afweersystemen en persoonlijke ruimte. Zodra iemand te dichtbij komt, hult de Smoke Dress de drager in rook. Marga Weimans, genomineerd met Body Archive, toont drie stukken uit de collectie waarvan de print, gebaseerd op het DNA van de ontwerpster, door middel van een speciale app extra informatie biedt. In een speciale ruimte kunnen bezoekers de game ‘Fingle’ van Gameoven uitproberen. De iPad game is onder meer genomineerd omdat het flirtgedrag stimuleert. De ‘temstem’-app van Reframing Studio en Parnassia groep laat in de tentoonstelling bezoekers ervaren hoe het is als je ‘stemmen’ hoort. Niet in het museum uit te proberen, maar wel te zien is het interactieve project Crystal van Daan Roosegaarde dat op locatie in Eindhoven ligt.

De tentoonstelling met de ontwerpen van de Rotterdam Designprijs is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam tot en met 14 februari 2014.

Reageer op dit artikel