artikel

SELECT Onbevangen blik – Domstate door Diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe

Interieur

SELECT Onbevangen blik – Domstate door Diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe
beeld Jeroen van der Wielen

Door Afke Laarakker – Diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe werkten samen aan de opdracht voor Zorghotel Domstate. Het was voor beide architecten het eerste project met een zorgfunctie.

Diederendirrix won de selectie voor de renovatie van Domstate juist ook doordat de architect weinig ervaring heeft met zorgarchitectuur. De opdrachtgever was blij met de onbevangen blik waarmee de architect naar de opdracht keek. Domstate moest een revalidatiecentrum worden, maar tegelijk ook een hotel. De zorgatmosfeer mocht niet overheersend zijn.

Zorghotel Domstate Utrecht door Van Eijk & Van der Lubbe. Beeld Jeroen van der Wielen

Een kamer in Domstate. Beeld Jeroen van der Wielen

Ook de interieurarchitect is middels een selectie verkozen. Diederendirrix adviseerde interieurarchitecten Van Eijk & Van der Lubbe omdat de bureaus al eerder naar tevredenheid samen aan opdrachten werkten. Bijvoorbeeld het ontwerp van de vernieuwing het Nationaal Archief in Den Haag is het resultaat van een samenwerking tussen de twee bureaus. 

Het Nationaal Archief in Den Haag, ontworpen door Diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe. beeld Jeroen van der Wielen

Snuffelstage

Om een indruk te krijgen van de behoeften liepen de architecten een korte stage in de zorg. De sfeer in revalidatiecentra of met een andere medische functie is onder de maat vinden de architecten. Niet alleen vanwege gebrekkig daglicht en uitzicht, maar ook door het standaardmeubilair dat gewoonweg lelijk is, aldus de architecten. Van Eijk & Van der Lubbe pasten daarom ‘gewone’ meubels met een zachtere uitstraling aan. Door bijvoorbeeld de banken hoger uit te voeren zijn ze geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 

Zorghotel Domstate Utrecht door Van Eijk & Van der Lubbe. Beeld Jeroen van der Wielen

Het restaurant. Beeld Jeroen van der Wielen

Buiten de lijntjes kleuren

Onder andere door middel van een gebruikersonderzoek specificeerden de architecten de behoeften en wensen voor het gebouw. Er zijn drie hoofdgroepen die op andere wijze het gebouw beleven en gebruiken. De begane grond is daarom onderverdeeld in drie zones die rondom de binnenplaats zijn geschikt.

De eerste zone, het restaurant en de ontvangstruimte, is voor de patiënten, ofwel de gasten en hun bezoek. In een tweede zone bevinden zich de kantoren voor het personeel. Patiënten en personeel maken beide veelvuldig gebruik van de derde zone met de praktijkruimten en ondersteunende functies als fysiotherapie en een kapper. De randvoorwaarden voor gebruik verschillen van zone tot zone. Desondanks is de uitstraling van de begane grond een homogeen geheel.

Zorghotel Domstate, Utrecht - DiederenDirrix en Van Eijk & Van der Lubbe. beeld Jeroen van der Wielen

Personeelszone. beeld Jeroen van der Wielen

Meer over Domstate

Reageer op dit artikel