nieuws

Vijf interessante schoolgebouwen

Geen categorie

In het nieuwste nummer van de Architect worden in de projectenrubriek vijf interessante schoolgebouwen behandeld. Het ene gebouw herbergt twee scholen, een ander zelfs drie plus woningen en weer een ander vormt het middelpunt van de wijk als buurtcentrum. Overeenkomstig is dat bij alle ontwerpen de gebruiker voorop staat.

Vijf interessante schoolgebouwen

 

 

Auteur Peter Michiel Schaap gaat in op het concept van de brede school dat in Groningen meerdere malen is toegepast. Het meest recente exemplaar is ontworpen door Gianni Cito, Dok architecten en staat in de wijk Reitdiep. Volgens Schaap mag het met recht een aanwinst worden genoemd.

 Het Reitdiep. Fotograaf Katja Effting 

Multifunctionele Accomodatie De Zonneboom in Doetinchem

In Doetinchem is een nieuwe dorpscampus ontwikkeld, die twee buurten met elkaar verbindt. het ontwerp is van Drost + van Veen architecten en vormt het kloppende hart. Vakredacteur Merel Pit toog naar het oosten van het land om te kijken hoe het bureau een metaforische boom heeft ingezet om te komen tot een robuust complex.

 MFA De Zonneboom. Fotograaf Roos Aldershoff 

Kindercampus de Vuurvogel in Tilburg

Grosfeld van der Velde architecten heeft in Tilburg de Kindercampus de Vuurvogel ontworpen. Volgens auteur Evelien Pieters is het een compact, maar effectief gebouw. Wanneer je de school nadert, vallen grote witte letters op: V U U R VO G E L. De ondersteunen een gesloten blok met houten latten.

 Kindercampus de Vuurvogel. Fotograaf René de Wit

Sterren College in Haarlem

Eind 2011 exposeerde Mecanoo in het ABC in Haarlem haar onderwijsgebouwen. In deze overzichtstentoonstelling van twintig jaar scholenbouw benoemt het architectenbureau de ingrediënten voor een goede school: bewegen, ervaren, verbinden, ontdekken, ontmoeten en herkennen. Volgens auteur Thomas Dieben zijn al deze thema’s in het ontwerp van het VMBO Sterren College ruimschoots aanwezig.

 
Het Sterrencollege. Fotograaf Christian Richters

Open Wijkschool in Vlissingen

In de herstructureringswijk Nieuw Bonedijke in Vlissingen staat sinds kort de Open Wijkschool van Architectenbureau Marlies Rohmer. Auteur Anne Seghers meent dat de vloeiende lijnen van de gevel zich aftekenen tegen de rationele structuur van de wijk. De brede school ooit vrolijk en speels, maar vervult ook een uiterst serieuze functie als sociaal brandpunt.

Reageer op dit artikel