nieuws

Queen Elisabeth opent OKRA’s Cutty Sark Gardens

Geen categorie

Koningin Elisabeth II heeft de Cutty Sark Gardens in Londen heropend. De tuinen zijn ontworpen door het Nederlandse bureau OKRA. Ze zijn precies op tijd klaar voor de Olympische Spelen.

Queen Elisabeth opent OKRA’s Cutty Sark Gardens

De aanpak van de Cutty Sark Gardens vormt een van de sleutelprojecten in de Londense aanpak voor openbare ruimte, de Mayor’s Great Spaces. De opgave was om de locatie te transformeren van een verwaarloosde plek omgeven door achterkanten, naar een toeristische trekpleister en een poort naar andere bestemmingen. De locatie herinnert aan de rijke historie van de internationale vaart, met het Royal Naval College, de Greenwich meridiaan en de theeklipper Cutty Sark zelf.

Getijden

OKRA bedacht ‘Tidal tectonics’: een plein van eb en vloed, reagerend op de stromen van mensen die komen, verblijven, of passeren. Het getijdenplein is flexibel: de ruimte kan worden vergroot of verkleind. Een natte vloer met fonteinen perkt de ruimte bijvoorbeeld in en maakt hem intiem, terwijl de vloer geschikt is om over te lopen wanneer het water verdwijnt. De dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse ritmes worden versterkt door het nachtbeeld: een energie-efficiënt dynamisch lichtsysteem, geënt op het aantal bezoekers.

Opeenvolgende sferen

Een gradiënt naar de rivier vormt de overgang van stedelijk naar groen in een opeenvolging van sferen: het stedelijk netwerk, het plein rond de theeklipper en de River Thames’ walk. Hoogteverschillen worden overbrugd en er is een balkon aan de rivier gecreerd. De centrale positie van de Cutty Sark is versterkt; het wordt een sculptuur op de grens van plein en park. Een tektonisch landschap zorgt voor gemakkelijke toegang op de verschillende niveau’s.

Groen

De Cutty Sark Gardens krijgen nieuwe levendige façades. Een licht oplopende helling biedt mogelijkheden om commerciële functies en kiosken onder een groen dak te plaatsen. Het nieuwe plein zorgt voor levendigheid, maar biedt ook het groene decor waarmee tuinen en parken geassocieerd worden.

Reageer op dit artikel