nieuws

Drie winnaars Energeticcity@2050

Geen categorie

Innergy, de inzending van Marcus architecten en de afdeling ‘Selfhealing materials’ van de TU Delft is geselecteerd als een van de winnaars van Ergeticcity@2050. Innergy deelt de prijs met ‘Energienetwerken als ontwikkelingsdynamiek voor nieuwe publieke ruimtes’ en ‘Maart 2051’. In totaal hebben 41 teams, samen meer dan 170 deelnemers, zich ingeschreven.

Drie winnaars Energeticcity@2050

 

De komende maanden werken de drie teams – met een werkbudget van 15.000 euro per team – hun manifest uit tot een stadsontwerp voor Arnhem en een publiekspresentatie.

Zelfherstellend beton

Innergy, bestaat uit een paviljoen met een betonnen schil van slechts zestig millimeter dik. Dit kan doordat aan het betonmengsel, voor mens en dier onschadelijke, bacteriën zijn toegevoegd. Deze zorgen voor kalksteenproductie, waardoor scheuren in het beton zichzelf herstellen.

De bacteriën beletten dat vocht niet in het beton kan dringen, zo wordt de bewapening niet aangetast en wordt het mogelijk om dunnere betonconstructies te plaatsen. Dankzij de kalksteenproductie wordt de CO2 uitstoot gereduceerd en heeft het beton een veel langere levensduur. De TU Delft zal de ontwikkeling van het beton nog twee jaar opvolgen om te onderzoeken in welke omstandigheden de bacteriën in leven blijven en ze het beton blijven herstellen.

In nummer 3-2012 van de Architect staat een uitgebreide bespreking van het Zelfherstellend beton.

Reageer op dit artikel