nieuws

Olympische Bouw Londen zo goed als klaar

Geen categorie

De bouwwerkzaamheden op en rond het Olympische Park zijn, bijna acht maanden voor de Spelen van 2012 in Londen, zo goed als afgerond. Veertien van de 26 projecten zijn inmiddels helemaal opgeleverd en aanvaard. De bouw is daarbij ook binnen de begroting gebleven, maar al met al is er de komende tijd maar erg weinig geld over voor verdere onvoorziene uitgaven.

Dat meldt de National Audit Office, de Britse Rekenkamer, in een tussentijds rapport. Volgens de Olympic Delivery Authority, de organisatie die de accommodaties voor de Spelen moet opleveren, heeft de bouw in totaal nu 7,95 miljard euro gekost. ‘‘Dat is aanzienlijk minder dan de bijna 9,4 miljard euro die haar oorspronkelijk ter beschikking stond’’, constateert de NAO. Dat bedrag van 9,4 miljard is in latere fasen wel fors teruggedraaid wat besparingen op het ontwerp en de uitvoering van een aantal van de Olympische voorzieningen noodzakelijk heeft gemaakt.

Volgens de NAO was eind september 91,9 procent van de bouwwerkzaamheden klaar, iets minder dan de geplande 92,5 procent. De nog niet afgeronde projecten liggen op schema, hoewel het bij de bouw van het Olympische Dorp wel kantje boord begint te worden. Dat komt doordat een deel van dat dorp vanwege de financiële crisis geruime tijd vertraagd is geweest. De ODA heeft inmiddels haar overgebleven belang in dat Olympische Dorp kunnen verkopen, waarbij de opbrengst van 614 miljoen een goede 16,2 miljoen hoger was dan oorspronkelijk geraamd. Onderhandelingen over de verkoop van het enorme Media Centre zijn echter spaak gelopen. Ook de voorgenomen verkoop van het Olympisch Stadion aan een consortium rond voetbalclub West Ham United is gestrand nadat ‘concurrent’ Tottenham Hotspur dreigde naar de rechter te stappen.

Bekijk in het Dossier Sport, Olympische Spelen 2012.

Reageer op dit artikel