nieuws

Bouwend Nederland geschokt over woningbouwcijfers

Geen categorie

In 2010 zijn 56.000 nieuwe woningen opgeleverd, het laagste aantal sinds 1952. Branchevereniging Bouwend Nederland is geschokt en pleit voor maatregelen om nog meer schade te voorkomen.

Bouwend Nederland geschokt over woningbouwcijfers

 

Vooral de bouw van koopwoningen is vorig jaar gekelderd, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 zijn bijna 40 procent minder koopwoningen gereedgekomen dan in 2009; vorig jaar werden 34.500 koopwoningen gebouwd.

De bouw van huurwoningen zakte 16 procent in naar 21.400. “Het beeld is nog zwarter dan het negatieve beeld dat we al hadden over 2010”, reageert Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.

Brinkman pleit voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. “Daarmee open je de woningmarkt voor deze groep, zodat alles weer in beweging komt. Dit geluid krijgt steeds meer bijval.” Ook wil de bouwvoorman een verlenging van de lage btw op verbouwingen.

Reageer op dit artikel