nieuws

Europese Betonprijs naar drie Nederlandse projecten

Geen categorie

Tijdens de Nederlandse Betondag op 18 november zijn de winnaars bekendgemaakt van de Europese Betonprijs 2010. Van de zeven winnaars (twee prijzen en vijf eervolle vermeldingen) komen er drie uit Nederland. Dat valt volgens de Nederlandse Betonvereniging voor een deel te verklaren door het grote aantal inzendingen.

Europese Betonprijs naar drie Nederlandse projecten

 

 

 

“Wij hebben alle winnaars van de Betonprijs 2009 aangemeld”, aldus directeur Dick Stoelhorst van de Betonvereniging. “Andere landen hebben minder projecten ingezonden, Italië bijvoorbeeld slechts één.”

Dat project, het Maxxi Center for Contemporary Arts in Rome (Zaha Hadid Architects), kreeg de Europese Betonprijs in de categorie gebouwen. Drie eervolle vermeldingen gingen naar The National Museum in Oslo (Henning Larsen Architects), het George Bernard Shaw Theater in Carlow, Ierland (Terry Pawson Architects) en het door Nederland ingezonden crematorium Heimolen in Sint Niklaas, België (Claus en Kaan Architecten).

 Claus en Kaan, crematorium Sint Niklaas Crematorium Heimolen, Sint Niklaas, België Foto: www.clausenkaan.com

Bernhard Shaw Theater Ierland, Terry Pawson Architects Het George Bernard Shaw Theater in Carlow, Ierland door Terry Pawson Architects. Foto www.terrypawson.com

Volgens Stoelhorst komt het meer voor dat projecten die in een ander land zijn uitgevoerd, worden ingezonden. Duitsland bijvoorbeeld nam deel met twee projecten in België, maar viel niet in de prijzen.

Julianabrug

In de categorie civiele werken won de Julianabrug in Zaandam door Royal Haskoning Architecten de Europese Betonprijs. De Muiderbrug in Muiden kreeg een eervolle vermelding. De tweede eervolle vermelding in deze categorie ging naar de Citytunnel in Malmö (Zweden).

 Julianabrug Haskoning

In de categorie civiele werken won de Julianabrug in Zaandam door Royal Haskoning Architecten de Europese Betonprijs. Foto: Jane van Raaphorst

 

De Europese Betonprijs (Concrete Award of Excellence) is een initiatief van het European Concrete Societies Network (ECSN). Dit jaar hebben twaalf bij de ECSN aangesloten betonverenigingen deelgenomen. Sinds 2002 zijn om de twee jaar prijzen en eervolle vermeldingen uitgereikt in Wenen, Stockholm, Brussel en Hradec Kralove (Tsjechië).

Simpele vorm

Volgens Stoelhorst waren de overwegingen van de Europese jury vergelijkbaar met die van de jury van de Nederlandse Betonprijs 2009. “De Julianabrug werd gekozen vanwege zijn eenvoud en simpele vorm”, aldus Stoelhorst. De Europese jury keek naar het ontwerp, de constructie, het uiterlijk en de inpassing in de omgeving, de toegepaste eigenschappen van het beton, de innovativiteit van de compositie, vorm of structuur en ten slotte het vakmanschap en de afwerking. Duurzaamheid of milieubelasting worden niet genoemd. Nederland viel eerder in de prijzen met onder meer de Tweede Beneluxtunnel en het Instituut voor Beeld en Geluid.

Bron: Cobouw.nl 

 

 

Reageer op dit artikel