nieuws

Van watertoren tot woning

Geen categorie

Studioschaeffer Architecten transformeerde een bestaande watertoren in Rijswijk uit 1911 naar een woning met een licht interieur. De toren, oorspronkelijk ontworpen door N. Biezeveld, is 30 meter hoog. Het waterreservoir met een inhoud van 300 m3 bevindt zich in de top van de toren.

Van watertoren tot woning

 

 

De architecten wilden bij de verbouwing het industriële karakter van het gebouw accentueren en gebruikten hiervoor industriële materialen en producten. Ook zijn vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, geïntegreerd in het ontwerp.

 Transformatie watertoren rijswijk door schaeferarchitecten

Om in de betonnen kolos een woning te creëren is een nieuwe verdiepingsvloer in de toren gehangen. Hier bevinden zich de slaap- en badkamer. De verdieping wordt ontsloten via een aluminium trap in de nieuwe glazen kern. Deze laatste accentueert de oude gietijzeren wenteltrap in het midden van de ruimte en omlijst deze als een kunstobject. Om voldoende daglicht in de woning te krijgen zijn in de gevel twee hoge verticale glasopeningen gemaakt. Deze zorgen tevens voor de visuele relatie met buiten.

 Transformatie watertoren rijswijk door schaeferarchitecten

In maatvoering en detaillering wijken de nieuwe openingen af van de bestaande daglichtopeningen. Hierdoor wordt een duidelijk contrast tussen de oude en de nieuwe situatie gemaakt, zodat de originele gevelindeling in haar waarde gelaten wordt.

 Transformatie watertoren rijswijk door schaeferarchitecten 

 

 

Reageer op dit artikel