nieuws

Spiraal van bollende zeilen

Geen categorie

De installatie die Zaha Hadid ontwierp voor de Manchester Art Gallery om muziek van Bach ten gehore te brengen, komt naar Nederland. Tijdens het Holland Festival van 5 tot en met 19 juni is het paviljoen te zien in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het festival presenteert naast drie soloconcerten van Bach een eigen programma. De witte cocon is op zondag 6 en 13 juni te bezoeken. Op deze dagen wordt een lezing gegeven over het werk van Zaha Hadid.

Spiraal van bollende zeilen

Het paviljoen wordt in de bestaande ruimte geplaatst. Het ontwerp bestaat uit een enorm wit lint dat zich door de zaal slingert en dat de solist en het publiek omarmt. De oorspronkelijke doos van de zaal wordt op deze manier opgedeeld zodat er verschillende ruimtes ontstaan en elkaar doorkruisen en in elkaar overvloeien. Het lint is gemaakt van sterk en rekbaar Lycra, gespannen over een stalen frame.

Bachpaviljoen door Zaha Hadid

De vloeiende vorm verspreidt het geluid op een gelijkmatige wijze door de ruimte en voorkomt ongewenste reflecties of echo’s. Met behulp van speciale panelen die in de stof van de installatie zijn verborgen, wordt het geluid direct en helder weerkaatst naar de uitvoerende en het publiek, zonder afbreuk te doen aan de warme nagalm van de ruimte.

 www.zaha-hadid.com

Reageer op dit artikel