nieuws

Woningenmarkt stabiliseert bij goedkope gezinswoningen

Geen categorie

Onderzoeksbureau ABF Valuation becijfert dat de gemiddelde woningwaarde dit kwartaal licht is toegenomen (0.1%) ten opzichte van het vorige kwartaal, en komt uit op 249.000 euro. Er is dus een einde gekomen aan de vrije val waarin de woningmarkt zich bevond. Maar ten opzichte van een jaar geleden is er nog steeds een prijsdaling van -4,7% waar te nemen.

Woningenmarkt stabiliseert bij goedkope gezinswoningen

Het onderzoeksbureau stelt dat dit nog niet betekent dat de prijzen weer zullen aantrekken, aangezien het derde kwartaal traditioneel hogere prijzen noteert dan het tweede.

Dure woningen (boven de 350.000 euro) zijn sterker in prijs gedaald dan goedkope eensgezinswoningen, zowel in het westen als in het oosten van het land. Opvallend is dat in Friesland, als enige provincie, woningen het laatste jaar in waarde stegen met een procent.

Nieuwbouwwoning 14% minder waard dan een jaar geleden
De daling van de prijs van nieuwbouwwoningen is het grootst, maar ook hier is een kentering waarneembaar. Een nieuwbouwwoning kost in het derde kwartaal gemiddeld circa 263 duizend euro. Het tweede kwartaal was dit 261 duizend euro. Maar hoewel verdere daling is gestopt, is de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning maar liefst 14% lager dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning ligt nu op het niveau van het eerste kwartaal van 2005.

Wel hoopgevend voor de nieuwbouwsector is dat het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen is gestegen, in het goedkopere en middeldure prijssegment in het westen van het land. In het middensegment zijn hier maar liefst 40% meer woningen verkocht dan in het vorige kwartaal. Dure nieuwbouwwoningen daarentegen verkopen 40% minder in aantal dan een jaar geleden.

Het volledige rapport op www.abfvaluation.nl

Reageer op dit artikel