nieuws

Darwin Centre in Londen opent haar deuren

Geen categorie

Het Natural History Museum in Londen opent op 15 september officieel de deuren van het Darwin Centre. De nieuwe extensie is ontworpen door het Deense bureau CF MØller Architects, die in 2001 de hiervoor uitgeschreven internationale competitie won. Het verbindt het oude Victoriaanse gebouw uit 1881 met de eerste fase van het Darwin Centre ontworpen door HOK International en sinds 2002 toegankelijk voor publiek.

Darwin Centre opening.jpg
Het Darwin Centre heeft drie belangrijke taken: het bewaken en conserveren van de enorme museumcollectie onder de best mogelijke klimatologische omstandigheden, het faciliteren van wetenschappelijk onderzoek en zorgen voor een aantrekkelijke en inspirerende sfeer voor bezoekers. Deze drie functies staan centraal in ontwerp van de twee fases van het centrum.

CF MØller Architects ontwierp een acht bouwlagen tellende betonnen blob omgeven door een glazen atrium. Met zestig meter lang, twaalf meter breed en een driehonderd millimeter dikke huid is het de grootste betonnen blob in Europa. Het hart van het paviljoen doet denken aan een groot zijden cocon die niet in een blik is te vangen. Dit komt overeen met de enorme collectie die de 16.000 vierkante meter museumruimte huisvest. Ongeveer 2500 bezoekers kunnen dagelijks een route volgen langs zeventien miljoen insecten, drie miljoen planten en groot aantal kabinetten die tezamen een totale lengte van 3,3 kilometer vormen. Dit alles onder een constante temperatuur van 17 graden Celsius en de juiste vochtigheidsgraad Daarnaast is er ruimte voor 1040 vierkante meter onderzoeksruimte. 

Darwin Centre-2.jpg
Ook in de eerste fase is een deel van het vloeroppervlakte ingezet als laboratorium. Met een temperatuur van 13 graden Celsius zijn hier circa 22 miljoen dieren te bewonderen die worden geconserveerd in alcohol.

Het nieuwe centrum heeft het aanzien van het Natural History Museum veranderd van een introvert tot een extrovert complex. Met het Darwin Centre heeft het museum er een belangrijke attractie bij en is voorzien van een nieuw visitekaartje.

www.cfmoller.com
www.nhm.ac.uk

Darwin Centre.jpg
Foto’s © 2009 Natural History Museum, London/ Torben Eskerod

Reageer op dit artikel