nieuws

Wat zal Milaan dit jaar laten zien?

Geen categorie

Vandaag gaat de prestigieuze Salone del Mobile van start. Van 16 tot en met 21 april verzamelen ontwerpers, architecten, meubelfabrikanten, ondernemers en journalisten uit alle delen van de wereld zich in Milaan voor de nieuwste editie van de internationale meubelbeurs. Vorig jaar deden 270.000 bezoekers het beurshallencomplex in de Milanese wijk Rho-Pero aan.

Wat zal Milaan dit jaar laten zien?

Dit jaar vinden er op 220.000 vierkante meter vijf tentoonstellingen plaats, met als bijzondere publiekstrekkers de keukenbeurs EuroCucina en de kantoormeubelenbeurs SaloneUfficio (voorheen EIMU). Daarnaast zijn noviteiten op het gebied van sanitair te vinden in de International Bathroom Exhibition en presenteren jonge ontwerpers prototypes en nieuwe producten op de Salone Satellite. Dit laatste deel staat in het teken van duurzaamheid: onder het motto Green Design wil de beursorganisatie het milieubewustzijn bij de nieuwe generatie ontwerpers aanwakkeren – en bij de bezoekers. 

Een ander inhoudelijk deel van het programma van de Salone zijn de congressen die in het beurscomplex worden gehouden, waaronder ‘Designing Designers: Offices and Workplaces for Knowledge Workers’. Economen, ondernemers, sociologen, architecten en ontwerpers moeten hier samenkomen om de toekomst van het kantoor te bespreken en hoe creativiteit hierin een rol kan spelen. Daarbij is de Salone een samenwerking aangegaan met de IFMA/International Facility Management Association, die kopstukken uit de facilitaire wereld wil laten vertellen over de innovaties op het gebied van werkplekconcepten. 

Ontwerpers en meubelmerken grijpen de Salone traditioneel aan om hun nieuwste meubels en producten te laten zien en te polsen hoeveel belangstelling hiervoor is bij fabrikanten en distributeurs. Tussen die ontwerpers bevinden zich veel Nederlanders. Met dank aan de steun van de gemeente Eindhoven is het voor 25 jonge ontwerpers uit Eindhoven mogelijk samen een tentoonstellingsruimte in te richten. Bij ‘Design Factory Brainport Eindhoven’ zijn onder andere de nieuwe tapijten van Yksi Ontwerp te vinden. Deze verbeelden een geabstraheerde stadsplattegrond, daarom kregen zij de naam ‘City Plan’ .

De Franstalige Belgen presenteren zich onder ‘101 % Designed in Brussels’, hier laat de ontwerper Michael Bihain zijn nieuwe salontafel Iris zien. 

De grote Italiaanse meubelmerken doen als vanouds geheimzinnig over de producten die zij op de Salone presenteren. Alleen Kartell licht al een tipje van de sluier op door te melden dat zij een nieuw meubel van Patricia Urquiola zullen lanceren: de transparante kunststof stoel Frilly. 

www.cosmit.it

Reageer op dit artikel