nieuws

Nieuwe contractvormen vereisen extra vaardigheden

Geen categorie

Hedendaagse grote opdrachten met geïntegreerde contracten, variërend van Design en Build tot DBFMO, vragen van architecten een andere rol dan voorheen. Architecten hebben meer competenties nodig om succesvol te opereren in deze complexe contracten.

Samen met PSI Bouw organiseerde de BNA een workshop met architecten, opdrachtgevers en andere bouwpartijen, waarin is gesproken over deze nieuwe competenties van de architect. 

Mels Crouwel (Rijksbouwmeester), Wytze Patijn (TU Delft), Jeroen van Schooten (voorzitter BNA), Erik Fokkema (EGM), Jan van Iersel (Broekbakema), Frank Segaar (de ArchitectenCie) en Gerard Frishert (IWA) discussieerden er met de zaal over. 

Jeroen van Schooten stelde dat opdrachten niet meer al pingpongend in gesprekken met de opdrachtgever worden verkend, maar aan de hand van een outputspecificatie moeten worden ontrafeld. Het strategisch inzicht en analytisch vermogen van architecten worden steeds belangrijker. Volgens de sprekers is het noodzakelijk kennis in de breedte te hebben – of via netwerken te genereren – van zowel technische als stedenbouwkundige aspecten en maatschappelijke processen. Het werken in een consortium vereist bovendien specifieke communicatieve vaardigheden. 

Een verslag van de workshop wordt op de BNA website gepubliceerd. 

Reageer op dit artikel