nieuws

Nieuwbouwwoningen voorbereid op toekomst

Geen categorie

De NEN heeft een norm gepubliceerd waarin het ELUX installatieconcept is vastgelegd voor een toekomstgerichte elektrische infrastrucuur van nieuwbouwwoningen. In de NTA 8044 is het Elux installatieconcept uitgangspunt voor het projecteren, berekenen en realiseren van installatievoorzieningen zodat woningen zijn voorbereid op toekomstige ICT-toepassingen en breedbanddiensten.

Voorheen werd de plaats van onder andere schakelaars, lampen en wandcontactdozen alleen bepaald door de locatie van trappen, deuren en ramen en door de aan een ruimte toegekende functie. Toenemende digitalisering, automatisering en communicatiemogelijkheden en de gewenste duurzaamheid stellen aanvullende eisen aan installatievoorzieningen.

De installatietechnische voorzieningen in de NTA omvatten zowel het energiedistributienet (EDN) als het ICT- en besturingsnet (IBN). Samen vormen ze de elektrische infrastructuur van de woning. Die ondersteunt zowel laagspanningsinstallaties als woninggerelateerde ICT-installatietoepassingen. Het installatieconcept in deze NTA is onafhankelijk van technische ontwikkelingen. 

www.nen.nl

Reageer op dit artikel