nieuws

Bouwtekeningen in slechte staat: 11 miljoen voor Rijksarchief architectuur

Business

Het Rijksarchief voor Architectuur in Rotterdam krijgt eenmalig 11 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Veel bouwtekeningen verkeren in slechte staat. Het Rijksarchief is onderdeel van Het Nieuwe Instituut(HNI), gevestigd in het voormalige Nederlands Architectuur Instituut (NAI).

Bouwtekeningen in slechte staat: 11 miljoen voor Rijksarchief architectuur
Bouwtekeningen in slechte staat. Meer geld voor Archief Rotterdam

Met de miljoenenimpuls wordt het architectuurarchief verder gedigitaliseerd en ontsloten. Ook kan met het geld een deel van de stukken van de rijkscollectie gerestaureerd worden. De fysieke conditie van veel bouwtekeningen laat te wensen over en de tekeningen moeten op bestendige manier plat in zuurvrijpapier worden opgeslagen.

Mijlpaal

“Een mijlpaal voor de Nederlandse ontwerpcultuur en met name voor de architectuur en stedenbouw! En natuurlijk een enorme opsteker voor Het Nieuwe Instituut en voor Rotterdam. Het illustreert wederom het grote belang van dit archief als bron voor de toekomst”, stelt Guus Beumer, algemeen directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

C. van Eesteren en Th. van Doesburg. Ontwerp van een Maison Particulière,
1923. Collectie Het Nieuwe Instituut

4 miljoen objecten

Het Rijksarchief, dat deel uitmaakt van Het Nieuwe Instituut, is met zo’n vier miljoen objecten het grootste architectuurarchief ter wereld. Het Nieuwe Instituut beheert ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen. Het instituut is een museum voor architectuur, design en digitale cultuur.

Duizenden onderzoekers bezoeken jaarlijks het Rijksarchief in Rotterdam of raadplegen de collectie via de digitale portal.

 

Reageer op dit artikel