nieuws

Fred Schoorl over toekomst vak: bereid je voor op digitalisering

Business

Wat is de toekomst van het vak van architecten? Fred Schoorl, directeur bij BNA, bepleit dat we maar beter voorbereid kunnen zijn. Want ook creatieve beroepen en experts worden door digitalisering beïnvloed, en zo verandert technologie het vak van de architect. Vier perspectieven bieden uitkomst. Vaarwel klassieke architect?

Fred Schoorl over toekomst vak: bereid je voor op digitalisering
beeld BNA

Volgens Fred Schoorl moeten architectenbureaus reageren en anticiperen op de toekomstige technologieën. Bijvoorbeeld omdat het werken op bureaus en samenwerken met ketenpartners ingrijpend zullen veranderen, evenals wensen van opdrachtgevers. Of bijvoorbeeld omdat er nieuwe business- en verdienmodellen beschikbaar en nodig zijn die hij voor de branche van levensbelang acht.

Kiezen

Hoe anticipeer je hierop? “Zowel voor de branche als voor de architectenbureaus hebben we vier mogelijke toekomsten beschreven, op basis van dominante ontwikkelingen. De kern is een assenstelsel gebaseerd op twee dominante ontwikkelingen, waarin je kunt kiezen. Enerzijds automatisering versus innovatie, waarbij de laatste anticipeert op disruptieve technologische ontwikkelingen die de markt ‘verstoren’. De tweede as gaat over ‘copyright’ versus ‘copyleft’.”

Top 3 roeiverwachting, bron BNA

“Belangrijk is dat je als architectenbureau op vier mogelijke toekomsten kunt sturen. Kies je voor TechArchitect, ArchiPreneur, ArchiBot of ArchiNet? Het zijn radicale beelden die in de praktijk vergezeld gaan van beperkingen, ongewisheden en andere onvoorziene zaken. Wij hopen dat bureaus inzien dat de technologische ontwikkelingen hen niet alleen overkomen, maar dat er wat te kiezen valt”, aldus Fred Schoorl.

 

Benieuwd naar het volledige verhaal?

Lees alles in het nieuwe digimagazine!

 

Verder lezen

Reageer op dit artikel