nieuws

Congres en Boeklancering Digitaal Vakmanschap

Business

De Booosting serie Ontwerpen in de Fabriek daagt architecten op 15 juni uit dichter op het productieproces te zitten om dit te gebruiken voor vernieuwende ontwerpoplossingen. Het is de grondslag van Booosting dat een nauwere samenwerking tussen ontwerper en producent leidt tot vernieuwende ontwerpen.

Congres en Boeklancering Digitaal Vakmanschap

Bovendien reikt het de ontwerper handvatten aan om zelf het proces te beheersen en minder afhankelijk te zijn van producenten en marktpartijen. Het adagium ‘kan niet gemaakt worden’ zal de meeste architecten bekend in de oren klinken, ook al is hij er van overtuigd dat het wel kan.

In het huidige tijdperk, door onderzoekers als Jan Rotmans en Jeremy Rifkin gezien als belangrijk kantelpunt in de geschiedenis, is deze vraag nog actueler. Geven nieuwe productiemethoden als 3D- printen, robotica en verdergaande digitalisering de ontwerpers meer kracht om hun ontwerpen te realiseren? Of worden ze afhankelijk van een vergaande industrialisatie waar de efficiëntie van het productieproces de mogelijkheden bepaalt.

Tussen november 2015 en januari 2016 vond deel 3 van de serie Ontwerpen in de Fabriek met als onderwerp Digitaal vakmanschap plaats bij Studio RAP in Rotterdam.

Verdeeld over drie dagen verkenden drie teams van architecten en constructeurs digitale ontwerp- en productieprocessen. Van de opgedane ervaring en opgebouwde kennis van de workshop brengt Booosting een publicatie*) uit. Aan de hand van de ervaringen van de workshops worden de drie essentiële vragen over digitaal vakmanschap onderzocht, bediscussieerd en beantwoord in het boek en op het gelijknamig congres op 15 juni a.s.

Elk team ontwierp (met Rhino) een 3D object uit één blok EPS dat door de robots van Studio RAP is gemaakt. De resultaten: een boog, een trap en een bushalte. De laatste is ook te zien op het congres. Het programma wordt aangevuld met lezingen van Salomé Galjaard ARUP Engineering over het digitale ontwerp en de productie van de stalen 3D knoop en Pieter Stoutjesdijk. Hij is oprichter van TheNewMakers dat een digitaal geproduceerd huis ontwikkeld. Dit zgn. PD-lab wordt deze zomer op TUD gebouwd als ontwikkelingslab voor studenten en onderzoekers.

Prof. Thijs Asselbergs neemt het 1e exemplaar in ontvangst en voor elke congresdeelnemer ligt er uiteraard een kersverse editie van Digitaal Vakmanschap klaar!

Meer informatie

Congres en Boeklancering Digitaal Vakmanschap

woensdag 15 juni 2016 / 13:30 – 19:00
TU Delft
Julianalaan 134
2628 BL Delft
Faculteit Bouwkunde, Berlagezaal 1b
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Joost Heijni

Reageer op dit artikel