artikel

Veiligheidsbeglazing en duurzame innovaties komen samen in prestigieuze nieuwbouw EPO

Architectuurproducten

Het European Patent Office (EPO) in Rijswijk is met zo’n drieduizend medewerkers een van de grootste internationale instellingen in Nederland. De instantie krijgt een nieuw hoofdkantoor; het ‘New Main’. Deze nieuwbouw is een prestigieus en integraal bouwproject, waarin veel ruimte is voor slimme en duurzame innovaties op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting en energiebesparing. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de keuze voor de beglazing. Zo heeft Vetrotech zowel brandwerend als inbraakwerend glas geleverd uit de FIRE- en PROTECT-range. “We zijn er trots op om met onze innovatieve veiligheidsglastoepassingen bij te dragen aan zo’n mooi project met één van de grootste gevels in Nederland die voldoet aan alle geldende brandwerende eisen”, aldus Arnold Sirag, algemeen directeur van Vetrotech Saint-Gobain Benelux. Het totale bouwproject is juni 2014 van start gegaan en wordt medio 2020 volledig afgerond.

De gebruikers van het gebouw moeten zich niet alleen veilig voelen, maar ook letterlijk en figuurlijk worden beschermd bij een brand of zelfs bij een inbraak. “Voor die doeleinden zijn Contraflam Lite EW30 en EW60 uit de FIRE-range en Vetrogard Attack uit de PROTECT-range uitermate geschikt”, zegt Sirag. “We hebben deze beglazing in het EPO-gebouw binnen toegepast in stalen ramen geleverd door Plooijer Toegangstechnologieën. Contraflam Lite is transparante, UV-bestendige en schokbestendige veiligheidsbeglazing die een brandvertragende tussenlaag bevat. Bij brand biedt deze interlayer een isolerende barrière die de stralingstransmissie aanzienlijk vermindert. Dit geeft mensen de tijd om een veilig heenkomen te zoeken.” Vetrogard Attack is gelaagd inbraakwerend glas dat bestaat uit enkele tussenlagen en glasplaten en verschillende weerstandsclassificaties kent. Deze lagen worden onder hoge druk en temperatuur getest om te garanderen dat ze niet loslaten tijdens een aanval.

Vetroflam Facade biedt voordelen voor het oog, de architect en de monteur

Juist voor de gevel van het EPO-gebouw heeft Vetrotech ook brandwerende isolatiebeglazing in combinatie met aanvullende geluidseisen geleverd, te weten: Vetroflam Facade EW30 en Contraflam Lite Climaplus EW30 met een zonwerende coating in Silence-opbouw. Voordeel van het gebruik van Vetroflam Facade is de brandwerende combinatie in het glas met dezelfde aspecten als de standaard zonwerende beglazing. Het unieke van deze oplossing is dat het hierdoor niet nodig is om meerdere ruiten te combineren, omdat zowel de brand- als de zonwering in dezelfde ruit is toegepast. Belangrijk is wel dat de brandwering ‘van binnen naar buiten’ is vastgesteld. Het voordeel is dat de gebruiker geen verschil ziet in kleurenbeleving en het product toch de ‘standaard’ isolatieglasdikte heeft. Het bespaart dus gewicht voor zowel de constructie als de monteur. Ook biedt het glas opties voor verschillende ontwerptoepassingen. De Vetroflam Facade-beglazing is uitvoerig getest in maatvoeringen tot (b x h) 1500 x 3000 millimeter in Schüco-profielen. En de Contraflam Lite Climaplus is zelfs getest in (b x h) 2300 x 4600 millimeter!

“Zoals gezegd, is het dus een fraai project, waarbij we onze kennis en kunde op het gebied van veiligheidsglas konden etaleren en waarbij alle betrokken partijen al vanaf het allereerste begin de handen effectief ineen konden slaan”, aldus Sirag.

Wilt u meer informatie over onze totaaloplossingen om gebouwen van veiligheidsbeglazing te voorzien. Kijk op www.vetrotech.nl of neem een kijkje op www.testreports.nl.

Reageer op dit artikel