nieuws

LAC in Lugano exposeert Alley of Light van Serge Schoemaker Architects

Architectuur

LAC in Lugano exposeert Alley of Light van Serge Schoemaker Architects
Beeld LAC Lugano Arte e Culturale

Het Lugano Arte e Culturale (LAC) in de Zwitserse plaats Lugano toont tot en met 6 januari het lichtkunstwerk Alley of Light van Serge Schoemaker Architects. Het Amsterdamse ontwerpbureau produceerde het werk in samenwerking met DigiLuce. De ruimtelijke installatie bestaat uit een driedimensionaal grid van 2000 handgemaakte lampjes.

Alley of Light werd voor het eerst tentoongesteld tijdens het Amsterdam Light Festival 2014-2015. In de daaropvolgende jaren was het werk te zien op lichtfestivals in Zweden, China en Letland. De volledig gerenoveerde installatie wordt nu voor het eerst individueel getoond, op het voorplein van het LAC, Piazzo Bernardino Luini in Lugano. A

Bezoekers kunnen zich door het grid bewegen dankzij een twaalf meter lange passage, die midden door de installatie loopt. De lampjes, die de bezoekers omgeven, veranderen continu van intensiteit, door de lichtgolven die zich door de installatie bewegen. Hierdoor is ook de ruimtelijke ervaring in de passage steeds aan verandering onderhevig.

Het algoritme dat aan de lichtgolven ten grondslag ligt, is afgeleid van de voortbeweging van licht onder water. De langzaam voortbewegende golven en vele zichtlijnen zorgen voor een bijzondere ruimtelijke ervaring, die op locatie zintuigelijk wordt versterkt door de soundscape van Machinefabriek (Rutger Zuydervelt).

Het imperfecte karakter van de met de hand vervaardigde lampjes staat in een bewust gekozen contrast met de strakke, repetitieve vormgeving van de installatie. Het papier in de lampjes zorgt voor een zacht, gefilterd licht. Dankzij deze filtering van het LED-licht, oogt de technologische installatie als een oneindige zee van kleine, zwevende lampions.

Alley of Light is te bezichtigen op het voorplein van het LAC, dagelijks van 16 tot 24 uur, tot en met 6 januari. Meer informatie>>

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel