nieuws

‘TRANS, Carmody Groarke en RE-ST’ ontwerpt nieuwe vleugel Design Museum Gent

Architectuur

‘TRANS, Carmody Groarke en RE-ST’ ontwerpt nieuwe vleugel Design Museum Gent
Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel. Beeld ©TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Het ontwerpteam ‘TRANS architectuur / stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap’ mag de nieuwe vleugel van Design Museum Gent ontwerpen. De tijdelijke vereniging overtuigde de jury met een uitnodigend concept dat het museum nog meer als inspirerende ontmoetingsplek op de kaart zal zetten.

Design Museum Gent breidt uit met een nieuwe vleugel met de naam DING (Design In Gent). DING komt op het braakliggend terrein aan de Drabstraat, dat tot nu toe vooral gekend was voor de monumentale WC-rol die er staat. Het nieuwe gebouw zal de bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende exporuimte creëren, maar ook plaats bieden voor debat, reflectie, publiekswerking, een shop en horeca. De nieuwe vleugel moet ook een aantal knelpunten op vlak van toegankelijkheid en logistiek oplossen.

Een toekomstbeeld van de Loft met panorama.-Beeld ©TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Een toekomstbeeld van de Loft met panorama. Beeld ©TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

DING moet een gastvrije ontmoetingsplaats worden waar de toegang gratis is. Ontwerpers, producenten, opleidingen, galeries en creatieve industrieën moeten er een levendige, participatieve en interactieve plek vinden. In de nieuwe vleugel zullen bezoekers kunnen kennismaken met het brede begrip design en de collectie van het museum.

Open Oproep

Om deze uitbreiding mogelijk te maken gingen Design Museum Gent en sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep-procedure van de Vlaamse bouwmeester. In het najaar van 2018 werden uit 96 inzendingen vijf ontwerpteams geselecteerd die een ontwerp mochten indienen. De keuze van de jury viel op de inzending van de tijdelijke vereniging van TRANS architectuur/stedenbouw uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en RE-ST architectenvennootschap uit Antwerpen.

Dit ontwerpteam gaf volgens de jury een goed antwoord op alle aspecten van de projectdefinitie, met aandacht voor DING als een ‘Third Place’ met een drempelloze overgang en interactie met de straat, en een focus op het smart museum concept (ICT- & IOT-implementaties, smart building management, digitale ontsluiting en beleving). Ook met toegankelijkheid, logistiek, circulatie en modulair gebruik van de ruimtes wordt rekening gehouden.

Een toekomstbeeld van de 'Loft', met panorama. Beeld ©TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Een toekomstbeeld van de ‘Loft’, met panorama. Beeld ©TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Loft met gratis uitzicht op binnenstad

Het ontwerp stelt een sober volume voor in één materiaal. Het gebouw is geen spektakelarchitectuur, maar een beheerste landmark die zich perfect in het bestaande straatbeeld en het omliggende stadsbeeld inpast. De grote openingen in de gevel maken van de gelijkvloerse ‘Stadskamer’ een gastvrije ontmoetingsplek voor alle Gentenaars. De activiteiten die er zullen doorgaan, zullen van buitenaf te zien zijn.

Opvallend is het speelse dakvolume dat een nieuw ritme introduceert in de cadans van de hellende daken in de omgeving. Het dakvolume heeft geen voor- of achterkanten, maar is ‘alzijdig’ en opent zich uitnodigend naar de stad. De ‘Loft’ op de vierde verdieping zal als publiek balkon prachtige zichten geven op de stad.

DING Gent Het braakliggend stuk grond in de Drabstraat waar de nieuwe vleugel komt. Beeld ©Michiel De Cleene i.o.v. Vlaams Bouwmeester

Het braakliggend stuk grond in de Drabstraat waar de nieuwe vleugel komt. Beeld ©Michiel De Cleene i.o.v. Vlaams Bouwmeester

Het ontwerpteam stelt met dit ontwerp een gebouw voor dat aanpasbaar is in de tijd: flexibel en modulair. Op termijn zal zo een ‘museum in de breedte’ kunnen gerealiseerd worden. Daarbij worden ook onderbenutte ruimtes in de bestaande gebouwen horizontaal geïntegreerd. Daarnaast heeft het ontwerpteam ook een uitgesproken visie op duurzaamheid en bekijkt het niet alleen hoe de nieuwe vleugel hierop inzet, maar ook hoe de bestaande site kan worden geoptimaliseerd (Trias energetica, circulair bouwen, slimme technologie).

DING Gent - Een toekomstbeeld van de Drabstraat met de nieuwe vleugel © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Een toekomstbeeld van de Drabstraat met de nieuwe vleugel Beeld ©TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

Het resultaat wordt een gedragen, definitief ontwerp waarvan de uitvoering in 2021 kan starten. Als alles vlot verloopt, zou de nieuwe vleugel tegen eind 2023 kunnen openen.

Lees ook:

20 ontwerpteams in de race voor vier grote architectuuropdrachten in Gent

 

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Reageer op dit artikel