nieuws

Studio Follow the Money door Powerhouse Company en Independent School for the City 

Architectuur

Studio Follow the Money door Powerhouse Company en Independent School for the City 

De Independent School for the City en Powerhouse Company organiseren samen de studio Follow the Money. Deelnemers onderzoeken gedurende twee weken de wisselwerking tussen architectuur en ontwikkeling.

Sinds het begin van het dereguleringsbeleid in 1990 en de daaropvolgende opkomst van het neoliberalisme, worden architectuur en stadsplanning in toenemende mate beïnvloed en gedicteerd door financiële markten, investeerders en private equity. Als de financiële crisis van 2007 iets heeft aangetoond, is het wel dat onroerend goed – en dus architectuur en stadsontwikkeling – volledig verweven is geraakt met financiële systemen en de wereldeconomie.

Nu de vastgoedmarkt weer vol op stoom is geraakt, wordt duidelijk wat deze geleidelijke veranderingen hebben gedaan aan de manier waarop de stad wordt gevormd. De alomtegenwoordigheid van kapitaal als drijvende kracht lijkt een gegeven. In veel gevallen is de rol van de architect en stedenbouwkundigen beperkt tot die van conceptontwerper van de ontwikkeling, waarbij vaak de klassieke rollen van technische detaillering en toezicht op de bouwplaats zijn weggelaten.

Follow the Money

In de studio Follow the Money onderzoeken deelnemers de rol van het kapitaal in de manier waarop onze steden en gebouwen worden vormgegeven. Middels een analyse van een drietal Rotterdamse projecten (Centraal Station, Schieblock en Baan Toren) worden deze mechanismen blootgelegd. In het tweede deel van de studio werken deelnemers aan strategieën voor een zelf bedacht plan ergens in Rotterdam.

Naast deze opdrachten zijn er lezingen van Nanne de Ru, Elma van Boxtel/Kristian Koreman, Koen Smulders, Niels Janssen, Piet Vollaard en Joep van Lieshout. Docenten die bijdragen aan de studio zijn Nanne de Ru, Kevin Laurence Snel en Chiara Dorbolò van Powerhouse Company. Vanuit Crimson Historians and Urbanists zijn Michelle Provoost en Mike Emmerik betrokken bij het programma.

de Architect september 2019

In ons nieuwe septembernummer gaan we in op de rol van de architect als ontwikkelaar. Met een uitgebreid interview met Nanne de Ru en Niels Jansen en een bespreking van het nieuwe hoofdkantoor van ASICS EMEA door Powerhouse Company en RED Company.

Bestel nu >

Programma

Het programma duurt van maandag 21 oktober tot en met donderdag 31 oktober en bestaat uit vijf volledige dagen en vier avonden. Er zijn verschillende activiteiten waaronder excursies, groepsopdrachten, lezingen en gesprekken met professionals. Inschrijven voor de studio Follow the Money kan nog tot zondag 22 september.

Maandag 21 oktober
19:00 – 22:00 Introductie en lezingen

Dinsdag 22 oktober
19:00 – 22:00 Introductie en lezingen

Woensdag 23 oktober
10:00 – 18:30 Locatiebezoek en casusonderzoeken

Donderdag 24 oktober
10:00 – 18:30 Casusonderzoek en lezingen

Vrijdag 25 oktober
10:00 – 17:00 Casusstudies
18:00 – 22:00 School’s Out! #7 met Alfredo Brillembourg

Zaterdag 26 oktober (optioneel)
10:00 – 17:00 Casusonderzoek

Zondag 27 oktober (optioneel)
10:00 – 17:00 Casusonderzoek

Maandag 28 oktober
10:00 – 18:30 Presentaties casusonderzoeken, lezingen en werken aan strategieën

Dinsdag 29 oktober
10:00 – 18:30 Werken aan strategieën en lezingen

Woensdag 30 oktober
19:00 – 22:00 Werken aan strategieën

Donderdag 31 oktober
19:00 – 22:00 Eindpresentaties

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel