nieuws

Buro Lubbers wint met Het Juttershuis prijsvraag Beste Strandpaviljoen 2030

Architectuur

Buro Lubbers wint met Het Juttershuis prijsvraag Beste Strandpaviljoen 2030
Het Juttershuis door Buro Lubbers wint prijsvraag Strandpaviljoen van de Toekomst. Impressie Buro Lubbers

De winnaars van de jaarlijkse Strandverkiezingen, een initiatief van Strand Nederland, zijn deze week bekendgemaakt. Dok 14 uit Cadzand, een ontwerp van WTS architecten ging er met de hoofdprijs, Beste Strandpaviljoen van Nederland, vandoor. Buro Lubbers won de prijsvraag voor het strandpaviljoen van de toekomst.

*Beste Paviljoen van Nederland: Dok 14 uit Cadzand door WTS architecten

DOK-WTS Architecten

Beste Paviljoen van Nederland: Dok 14 uit Cadzand door WTS architecten

​*Schoonste Strand van Nederland: Noord-Beveland in Zeeland
*Beste Nieuwkomer van Nederland: Nautilus aan Zee in Egmond door Koert Argeloo architect
*Meest Duurzame Paviljoen van Nederland: Pier 7 in Vlissingen door art2go
*Beste Strandpaviljoen van Zuid-Holland: De Waterreus in Scheveningen door BINT architecten
*Schoonste Strand van Zuid-Holland: Katwijk
*Beste Strandpaviljoen van Noord-Holland: Gastropaviljoen XV op Texel. Het ontwerp is gemaakt door de eigenaren van het paviljoen. Het paviljoen is verder uitgewerkt met met Ingmar Veeger van Architectenburo Uriot & Veeger
*Schoonste strand van Noord-Holland: Den Helder
*Beste Strandpaviljoen op de Friese Wadden: Sjoerd op Ameland door BINT architecten
*Schoonste Strand op de Friese Wadden: Vlieland
*Beste Strandpaviljoen uit Zeeland: Dok 14 in Cadzand
*Schoonste Strand uit Zeeland: Noord-Beveland

Strandpaviljoen 2030

Buro Lubbers (Projectteam: Peter Lubbers, Joeri Sowka en Joost van Gorkom) hebben het beste ontwerp voor het strandpaviljoen 2030 geleverd.

Ontwerp Het Juttershuis (teruggewonnen uit zee)

Jaarlijks spoelen er vele tonnen plastic afval aan op onze stranden. Het strandpaviljoen van de toekomst benut deze potentiële grondstof. Aangespoeld plastic van flesjes tot stukken van visnetten worden door strandbezoekers verzameld en ingeleverd bij het Juttershuis. Met behulp van een modulaire Recyclebot© van PreciousPlastic kan het verzamelde materiaal worden omgesmolten tot filament, een grondstof waarmee gevelpanelen gemaakt worden. Hoe meer plastic verzameld wordt, hoe verder het paviljoen kan groeien.

Def_Strandpaviljoen Het Jutterhuis door Buro Lubbers

Het verhaal van het strandpaviljoen van de toekomst begint dus niet met de bouw in 2030, maar start nu met het wegzetten van de plastic machines aan het strand. In een klein paviljoen wordt langzaam plastic verzameld en omgevormd tot grondstof voor het strandpaviljoen. Op locatie worden hiervan panelen gemaakt die het paviljoen van een fraaie gevel voorzien. Afhankelijk van de toekomstige functies kan de beschikbare grondstof worden ingezet voor allerlei bouwdelen.

De basis van het paviljoen is een structuur van hout op een grid van 4x4m, waarbinnen  ruimtes kunnen  worden gemaakt met verschillende kwaliteiten. Door zowel een schil aan de binnen- en buitenkant te maken wordt gespeeld met de openheid en transparantie van de gevel. Er ontstaan meer en minder beschutte ruimtes, die volledig buiten zijn, alleen een schaduw bieden of helemaal binnen zijn. De gevel kan op plekken met mooi weer open, waardoor ruimtes kunnen worden samengevoegd en activiteiten van verschillende groottes kunnen plaatsvinden.

Strandpaviljoen Het Jutterhuis door Buro Lubbers

Doordat het paviljoen 3,5 m is opgetild boven het strand, wordt het zicht op de zee niet geblokkeerd én ontstaat eronder een bruikbare ruimte. De grote vrije hoogte en de smalle vorm van het paviljoen zorgen ervoor dat het een prettige ruimte blijft waar in de schaduw verkoeling kan worden gezocht op een zinderende dag of waar een terras kan worden opgezet in het zand.

Als het paviljoen klaar en in gebruik is, verplaatst de Recyclebot naar de volgende plek. Daar gaat het opschonen van het strand weer door en kan een volgende bijzondere plek ontstaan om van het strand en de zee te kunnen genieten.

Prijsvraag Strandpaviljoen 2030

Op uitnodiging van Strand Nederland namen 11 ontwerpers deel aan de prijsvraag voor het maken van een ontwerp van het strandpaviljoen van 2030. Daarbij werd ze gevraagd rekening te houden met de eisen en ontwikkelingen van nu en in de toekomst. Een deskundige jury beoordeelden waarin Buro Lubbers is geselecteerd als winnaar. De jury bestaat uit: Evert Pronk van Bint Architecten, Teun Meerkerk van Meerkerk Houtbouw, Rob Veenman van het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en ondernemer Perry den Broeder.

De jury zegt over het winnende ontwerp: “Dit ontwerp is origineel, gemaakt van afvalplastic en sterk door zijn eenvoud. Een ontwerp dat refereert aan het strand en jutten, doorgevoerd in vorm en realisatie.” De jury is bijzonder onder de indruk van de kwaliteit en creativiteit van de inzendingen. Complimenten waren onder meer voor de bureaus MVRM (“uitnodigende uitstraling en goed modulair ontwerp”) en Studio Raam (“mooie aansluiting op schaal van de omgeving door het abstraheren van de natuurlijke vorm van duin en zee”) Zij eindigden als tweede en derde in de verkiezing.

De Strandverkiezingen worden georganiseerd door Strand Nederland en wordt daarbij gesteund door de Green Deal Schone stranden, Stichting NederlandSchoon, Koninklijke Horeca Nederland, Blauwe Vlag/Green Key en horecavakblad Entree.

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel