nieuws

Genomineerden ARC19 Jong Talent Award bekend

Architectuur

Genomineerden ARC19 Jong Talent Award bekend
Nominaties ARC19 Jong Talent Award

Anne Dessing, Claudio Saccucci & Roxane van Hoof (Studio Verter), Enzo Valerio, Ferry in ’t Veld & Nina Aalbers (Architectuur MAKEN) en Laurens van der Wal & Lena van der Wal (Studio Walden) zijn dit jaar genomineerd voor de ARC19 Jong Talent Award. Dat heeft de jury onder leiding van Evelien van Veen (Van Veen Architecten) bekend gemaakt.

De vijf genomineerden voor de ARC19 Jong Talent Award zijn door de jury geselecteerd uit een lijst van 30 voorgedragen kandidaten. Zij onderscheiden zich door een unieke kijk op het vakgebied en de manier waarop ze zich presenteren. Op deze manier komen ze met vernieuwende ideeën voor bestaande problemen.

Anne Dessing

Anne Dessing (1985) is een in Amsterdam gevestigde architect. Sinds ze in 2012 afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, ontving ze beurzen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Haar praktijk, Studio Anne Dessing, opereert op het snijvlak van kunst en architectuur. Ze onderzoekt architectuur door middel van tentoonstellingen, installaties, tekeningen, modellen, interieurs en (tijdelijke) gebouwen.

Anne Dessing

Anne Dessing

Dessing heeft lesgegeven aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam en aan de afdeling Interiors Buildings Cities aan de TU Delft. Ze was de Douglas A. Garofalo Fellow van 2018-19 aan de universiteit van Illinois in Chicago en geeft momenteel les op de Rietveld Academie in Amsterdam.

Claudio Saccucci & Roxane van Hoof

Studio Verter is in 2016 opgericht door Roxane van Hoof (1990) en Claudio Saccucci (1986). Het werk van het in Rotterdam gevestigde architectuurbureau bevindt zich tussen architectuur, onderzoek en onderwijs. In hun praktijk streven ze naar een heldere architectuur die evidente ruimtes karakteriseert met aandacht voor detail en materialiteit.

Roxane van Hoof & Claudio Saccucci (Studio Verter). Beeld Ying + Shuxi

Roxane van Hoof & Claudio Saccucci (Studio Verter). Beeld Ying + Shuxi

Deze werkwijze is altijd verbonden met het vermogen van de architectuur de activiteiten van het dagelijks leven te omvatten. De op deze wijze tot stand gekomen projecten zijn onderdeel van een voortdurend onderzoek naar materialen, compositie en ervaringskwaliteiten. Het is hier, waar intenties en praktijk samenvallen, waar hun interesse ligt.

Enzo Valerio

Enzo Valerio (1987) is een architect die zich bezig houdt met gedetailleerde projecten in complexe historische – vaak landschappelijke – context. Zijn werk bevindt zich op het raakvlak tussen architectuur, landschap en kunst, waarbij de uitvoer binnen zijn atelier een belangrijke rol inneemt. Valerio begon zijn studie aan de TU Delft, maar verhuisde voor zijn master naar Zurich. In 2014 studeerde hij af aan de ETH met het project Sihltreppen, waarvoor hij meerdere prijzen ontving.

Enzo Valerio

Enzo Valerio

Sindsdien heeft hij werkervaring opgedaan binnen de internationale kunstproductie bij de Kunstgiesserei St. Gallen in Zwitserland waarna hij zijn eigen atelier begon. Het nieuwe slingerapen verblijf voor dierentuin Artis en een paviljoen voor het Pinetum Blijdenstein in Hilversum behoren tot zijn meest recente projecten. Daarnaast is hij sinds 2018 bezig met het ontwerpen en bouwen van een ateliercomplex voor ontwerpers en kunstenaars in een oud postkantoor in het centrum van Rotterdam.

Ferry in ’t Veld & Nina Aalbers

Ferry in ’t Veld (1985) en Nina Aalbers (1987) willen met Studio architectuurMAKEN hun opdrachtgevers de middelen geven om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving. Met aandacht voor het materiaal realiseren ze circulaire en klimaatadaptieve gebouwen.

Ferry in ’t Veld & Nina Aalbers (Architectuur MAKEN). Beeld Frank Hanswijk

Ferry in ’t Veld & Nina Aalbers (Architectuur MAKEN). Beeld Frank Hanswijk

In ’t Veld studeerde aan de Avans Tilburg en TU Delft, waarna hij werkte bij Wessel de Jonge Architecten en HP architecten. Aalbers behaalde zowel haar bachelor als master aan de TU Delft en deed werkervaring op bij Rapp+Rapp architecten en Groosman. Samen richtten ze Studio architectuurMAKEN op. In een team met acht jonge ontwerpers werken ze aan grote en kleine projecten, nieuwbouw en transformatie. Bij elk project wordt door middel van analyse en experiment, gezocht naar kansen voor innovatie.

Laurens van der Wal & Lena van der Wal

Lena van der Wal (1989) en Laurens van der Wal (1991) leiden samen Studio Walden, een ontwerp- en ontwikkelbureau voor duurzame architectuur en stedenbouw. Lena van der Wal is opgeleid als beeldend kunstenaar, waarna ze architectuur is gaan studeren om zich vervolgens te verdiepen in bouwmanagement. Laurens van der Wal begon zijn studie met filosofie, maakte toen de overstap naar architectuur en rondt nu zijn master af in duurzame stedenbouw bij het AMS instituut.

Laurens van der Wal & Lena van der Wal (Studio Walden). Beeld Maarten Kools

Laurens van der Wal & Lena van der Wal (Studio Walden). Beeld Maarten Kools

Vanuit deze multidisciplinaire achtergrond kijken ze verder dan de grenzen van architectuur en willen daadwerkelijk financiële, ecologische en sociale impact creëren. Ze werken vanuit een passie voor uitdagende architectuur, maar geloven bovenal in een integrale aanpak die de ecologische voetafdruk verkleint en tegelijkertijd het geluk vergroot. Daarom ontwerpen ze niet alleen architectuur, maar initiëren ze ook zelf projecten en onderzoek om de gebouwde omgeving vooruit te helpen.

ARC19 Jong Talent Award

De jury van de ARC19 Jong Talent Award bestaat dit jaar uit Evelien van Veen (Van Veen Architecten, juryvoorzitter), Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix), Hester van Dijk (Overtreders W), Michelle Corbeau (AM) en Marieke Giele (de Architect, secretaris).

De ARC19 Jong Talent Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende jonge ontwerper van maximaal 35 jaar. Hij/zij onderscheidt zich door een vernieuwende visie op vakgebied, samenleving en ontwerp, én een buitengewone bijdrage aan de eerste fase van hun beroepsuitoefening. Vorig jaar won Tomas Dirrix de ARC18 Jong Talent Award.

Lees meer over de vijf genomineerden

 

 

Reageer op dit artikel