nieuws

‘Horta Horizons’ – Outdoorinstallatie van Bas Smets

Architectuur

‘Horta Horizons’ – Outdoorinstallatie van Bas Smets
Beeld: Yannick Sas

Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel ondergaat een grote renovatie. Afgelopen september kreeg de Grote Zaal Henry Le Boeuf nog een moduleerbare parterre. Nu is het de beurt aan de Baron Hortastraat, die door landschapsarchitect Bas Smets wordt omgevormd tot een artistieke installatie. Ook het dak langs de Ravensteinstraat en Hortastraat krijgt een opknapbeurt.

Toelichting BOZAR – De straat ligt op de grens tussen de boven- en benedenstad. Een fraaie trap verbindt het Warandepark met deze doodlopende straat, die in feite meer weg heeft van een pleintje dat toegang biedt tot BOZAR en Cinematek. Tijdens de werken aan het nieuwe, aanpalende bankgebouw moet een tijdelijke installatie dynamiek brengen in deze passage.

Bomen

Een houten, met bomen beplante constructie in vijf verschillende niveaus loopt over de hele lengte van de Baron Hortastraat en buigt onderaan af naar de ingang van het Paleis voor Schone Kunsten, waardoor een soort amfitheater ontstaat. Het doel is om hiermee de Baron Hortastraat te verfraaien en om te vormen tot een creatieve plek voor de vele voorbijgangers en pendelaars. De installatie zal bovendien als podium kunnen dienen voor de activiteiten van BOZAR, maar ook als rustmoment, tussen de bedrijvigheid in het Paleis en op de werf. De bomen, geplant op de terrassen, gaan een dialoog aan met het Warandepark bovenaan de trap.

Bozar installatie Bas Smets Beeld Yannick Sas

Beeld Yannick Sas

Bureau Bas Smets

De installatie is ontworpen door het Bureau Bas Smets, in samenwerking met BOZAR en BNP Paribas Fortis. De constructie is eind april ingehuldigd en blijft tot 30 juni 2021, de dag waarop de opening van het nieuwe bankgebouw van BNP Paribas Fortis is gepland. Daarna gaat de Stad Brussel over tot een definitieve herinrichting van de Baron Hortastraat als autovrij plein.

BOZAR Brussel installatie De Smet Beeld Yannick Sas

Beeld Yannick Sas

Restauratie platte daken

Vanaf mei 2019 worden de platte daken (oppervlakte 850 m2) van het Paleis voor Schone Kunsten – langs de Baron Hortastraat en de Ravensteinstraat – grondig onder handen genomen. Het gaat om de laatste dakwerken die nog op het programma stonden, na de restauratie van de glazen daken boven het ‘tentoonstellingscircuit noord’ in 2006 en ‘tentoonstellingscircuit zuid’ in 2009. De renovatiewerken omvatten onder meer herstellingen aan de waterafdichtingslaag, de plaatsing van een bijkomende isolatielaag, de heropbouw van de balustrade en de restauratie van een dakkoepel. Die koepel zorgt voor daglicht in de Rotonde Bertouille.

Er werd gekozen voor een vloerbedekking in betontegels om het terras na de werken toegankelijk te maken voor het publiek. Victor Horta stelde in zijn memoires overigens zelf voor om het dak open te stellen voor de bezoekers.

De werkzaamheden vormen aanleiding om tegelijkertijd het kleine dakappartement grondig te renoveren. De ruimte vormt een stylistische overgang tussen de bepleisterde neoklassieke gevels en de ritmische art-decogevels in blauwsteen van het Paleis voor Schone Kunsten. De voormalige directeurswoning onderging doorheen de jaren een aantal grondige wijzigingen. Deze nieuwe werken zullen de woning haar oorspronkelijke vorm teruggeven en inrichten als artiestenresidentie.

Het Paleis voor Schone Kunsten is een art-deco-ontwerp van Victor Horta en werd opgetrokken in 1928. Sinds juni 2002 wordt het gebouw in eer hersteld. Het nieuwe masterplan beoogt een onlosmakelijke band tussen het gebouw en zijn culturele doel, als nieuwe trekpleister in het kloppende hart van de stad. De werken in hun totaliteit brengen de ruimten terug naar Victor Horta’s originele ontwerp. De architect zag immers het belang in van lichtrijke zalen met diverse afmetingen en moduleerbare parcours. Het Paleis voor Schone Kunsten biedt dan ook als geen ander een thuis voor het artistieke project BOZAR, een bijzonder stukje erfgoed en cultuur te midden van de Kunstberg. Horta Horizons: concept Bureau Bas Smets, uitvoering Chloroform, gesponserd door BNP Paris Fortis met de steun van Arbor en Eiffage Fresco Bruegel: Farm Prod., in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Visit Brussels

 

 

Reageer op dit artikel