nieuws

TU/e benoemt prof.dr.ir. Theo Salet tot decaan Bouwkunde

Architectuur

TU/e benoemt prof.dr.ir. Theo Salet tot decaan Bouwkunde
prof.dr.ir. Theo Salet decaan Bouwkunde TU/e

Het College van Bestuur van de TU Eindhoven heeft hoogleraar Theo Salet (Nijmegen, 1962) per 1 juni benoemd tot decaan van de faculteit Bouwkunde. Salet volgt prof.ir. Elphi Nelissen op.

Theo Salet is deeltijd hoogleraar Structural Design / Concrete Structures bij de afdeling Gebouwde Omgeving. Daarnaast is hij op dit ogenblik senior partner bij het ingenieursbureau Witteveen + Bos, waar hij de productmarktcombinatie Gebouwen leidt. Zijn onderzoek richt zich op het begrip, modelleren en ontwikkelen van 3D betonprinten – een techniek waarbij het materiaal laagsgewijs wordt aangebracht op plaatsen waar dat nodig is.

Salet’s onderzoek naar de eerste in beton geprinte brug en de huidige project met geprinte woningen van project Milestone leidde tot veel internationale aandacht vanuit de academische wereld, industrie en media. Hij is visiting professor aan de Nanyang Technical University in Singapore (NTU) en drijvende kracht achter verschillende industriële spin-off activiteiten.

Loopbaan

De nieuwe decaan komt uit de eigen Eindhovense gelederen. Theo Salet behaalde zijn MSc aan de afdeling Gebouwde Omgeving van de Technische Universiteit Eindhoven in 1986. Zijn promotieonderzoek richtte zich op het constructieve gedrag van schuimbeton in sandwichconstructies.

In 2012 werd Salet benoemd tot deeltijdhoogleraar bij de afdeling Gebouwde Omgeving aan de TU/e. Als decaan neemt hij het stokje over van Elphi Nelissen, die na haar tweede termijn als decaan de leerstoel building performance van hoogleraar Jan Hensen overneemt, die later dit jaar met emeritaat gaat. Daarmee neemt ze ook zijn rol over als wetenschappelijk directeur van de PDEng SB&C.

Salet startte na zijn promotie in 1990 zijn carrière bij SGS Intron in Sittard, waar hij hoofdonderzoeker werd in de Structural and Material Engineering. In 1998 maakte hij de overstap Witteveen + Bos waar hij als projectleider, senior constructor en contractmanager verantwoordelijk was voor het ontwerp en beheer van grote infrastructurele projecten en gebouwen. Op dit moment is Salet nog senior partner bij Witteveen + Bos en marktleider in de productmarktcombinatie Gebouwen; in het licht van zijn benoeming tot decaan, bouwt hij zijn werkzaamheden bij Witteveen + Bos af.

Visie

“Onze gebouwde omgeving staat de komende decennia voor een grote opgave”, stelt Salet. “De verstedelijking vraagt om meer en betaalbare en duurzame woningen en de huidige infrastructuur bereikt het einde van haar ontwerp-levensduur. Tel daarbij op de aanpassingen van onder meer nieuwe vormen van mobiliteit en het Internet of Things vragen van onze gebouwde omgeving. Dat maakt de opgave groot maar ook complex.” Salet ziet als het zijn missie binnen de faculteit ingenieurs op te leiden die gesteld staan om te werken aan de stad, een gebouw of een civiele kunstwerk als een complex systeem.

Lees ook:

Milestone in Eindhoven door Houben / Van Mierlo Architecten

ARC18: Project Milestone – Houben / Van Mierlo

 

Reageer op dit artikel