nieuws

Deze architecten werken aan de renovatie van het Binnenhof

Architectuur

Deze architecten werken aan de renovatie van het Binnenhof
Binnenhof Den Haag, beeld Shutterstock

Staatssecretaris Raymond Knops heeft alle architecten die betrokken zijn bij de renovatie van het Binnenhof bekend gemaakt. Naast OMA en DOK architecten werken ook Wessel de Jonge, Maarten Fritz, Rappange, Office Winhov, Van Hoogevest, Merk X en Karres en Brands aan het project.

Bij de renovatie van het Binnenhof zijn in totaal twaalf architecten betrokken. Tot voor kort waren alleen de namen van de coördinerende architecten en de architecten van de tijdelijke huisvesting bekend. Nu heeft staatssecretaris Raymond Knops ook de namen van de andere architecten bekend gemaakt.

In een brief aan de Tweede Kamer legt Knops allereerst uit waarom er twaalf architecten betrokken zijn bij de renovatie van het Binnenhof. “Er is voor gekozen om onder aansturing van de coördinerend architecten voor de verschillende gebouwdelen van het Binnenhof verschillende architecten aan te stellen. Deze architecten (deelarchitecten) zijn geselecteerd op basis van de kennis die nodig is voor de specifieke gebouwdelen,” schrijft Knops.

Tweede Kamer

Ellen van Loon (OMA) kreeg in 2017 de opdracht voor het ontwerp van de Tweede Kamer. Zij is als coördinerend architect verantwoordelijk voor dit deel van het Binnenhof. Knops spreekt niet over eerdere geruchten dat Ellen van Loon op een zijspoor zou zijn gezet.

“Op dit moment werken naast OMA twee architecten aan de gebouwen van de Tweede Kamer, namelijk Wessel de Jonge als renovatiearchitect voor gebouwdeel K en Maarten Fritz als renovatiearchitect voor de overige delen van de Tweede Kamer,” schrijft de staatssecretaris.

Binnenhof Den Haag, beeld Shutterstock

beeld Shutterstock

Eerste Kamer

Liesbeth van der Pol (DOK architecten) was als coördinerend architect verantwoordelijk voor het ontwerp van de Eerste Kamer, Raad van State en Algemene Zaken. Zij heeft deze werkzaamheden onlangs afgerond. De staatssecretaris spreekt niet over een gedwongen vertrek, zoals eerder de geruchten gingen.

“Voor de renovatie van de gebouwen van Eerste Kamer, Raad van State, Algemene Zaken en Grafelijke Zalen wordt gewerkt met de architectenbureaus Rappange, Office Winhov, Van Hoogevest en Merk X,” aldus Knops.

Lees de reactie van Liesbeth van der Pol

Buitenruimte en tijdelijke huisvesting

Ook voor het ontwerp van de buitenruimte is een architect verantwoordelijk. “Tot slot is het bureau Karres en Brands aangetrokken voor de buitenruimte,” schrijft de staatssecretaris.

Eerder was al bekend welke bureaus betrokken zijn bij de noodzakelijke tijdelijke huisvesting van het Binnenhof. Zo is de tijdelijke plenaire zaal van de Eerste Kamer ontworpen door Happel Cornelisse Verhoeven en is Zecc Architecten is verantwoordelijk voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer.

Maquette tijdelijke plenaire zaal Eerste Kamer Den Haag, beeld Happel Cornelisse Verhoeven
Maquette tijdelijke plenaire zaal Eerste Kamer, beeld Happel Cornelisse Verhoeven

Dertiende architect

Vorige week liet de staatssecretaris al weten dat hij ook Pi de Bruijn (de Architekten Cie.) wil betrekken bij de renovatie. Hij zal samen met Ellen van Loon verantwoordelijk zijn voor de renovatie van de Tweede Kamer. Knops wil Pi de Bruijn de opdracht geven voor gebouw N, het bouwdeel dat hij zelf in de jaren negentig heeft gerealiseerd. Uit een reconstructie door de redactie blijkt dat Pi de Bruijn in maart jongstleden al ontwerpvoorstellen heeft gemaakt voor dit bouwdeel.

Op dit moment staat Pi de Bruijn echter nog niet genoemd in de brief van staatssecretaris Knops. Duidelijk is dat er nog een overeenkomst moet worden gesloten met de Architekten Cie. Als dat lukt, zal Pi de Bruijn als dertiende architect aanschuiven bij de renovatie van het Binnenhof.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel