nieuws

Eerste impressies London Centre for Music door Diller Scofidio + Renfro

Architectuur

Eerste impressies London Centre for Music door Diller Scofidio + Renfro
Entree. Beeld: Diller, Scofidio + Renfro

The Barbican, het London Symphony Orchestra en Guildhall School of Music & Drama hebben vandaag de eerste conceptontwerpen vrijgegeven voor de bouw van het toekomstige Londen Centre for Music. Het ontwerp is van Diller Scofidio + Renfro. De City of London Corporation stelt 2,49 miljoen pond beschikbaar, zo werd vandaag bekend, voor de verdere uitwerking van de plannen.

Het Center for Music wordt, zo schrijven de initiatiefnemers, een locatie van wereldklasse voor optredens en educatie in alle muzikale genres. De plannen voor het muziekcentrum omvatten onder meer een concertgebouw en ruimtes voor optredens, educatie en repetitie. Het zou bovenal een plek zijn voor mensen van alle leeftijden en achtergronden om het plezier te ervaren van muziek maken.

Concept-Design-Centre-for-Music.-Courtesy-of-Diller-Scofidio-and-Renfro.jpg

Ruimte voor eduatie. Beeld Diller-Scofidio-and-Renfro.jpg

Elizabeth Diller, partner Diller Scofidio + Renfro, zegt over het conceptontwerp: “We willen het stedelijke potentieel van de locatie op het zuidelijke puntje van  Barbican ontsluiten door de rotonde op te eisen voor het openbare domein. Een vitale openbare ruimte sluit naadloos aan op de foyer van het nieuwe muziekcentrum en verwelkomt iedereen, artiest of niet.
 
De foyer zou dag en nacht moeten bruisen van de activiteit en een glimp moeten tonen van wat zich binnen afspeelt. We stellen ons een concertzaal voor in de 21e eeuw die op maat is gemaakt voor een uitzonderlijk symfonisch geluid, maar wendbaar genoeg is om creatief werk over disciplines en genres mogelijk te maken. “

Exterieur. Beeld: Diller Scofidio + Renfro

Openbare ruimte

Naast het creëren van een nieuw gebouw voor Londen en het Verenigd Koninkrijk, bestaan de plannen uit de transformatie van de openbare ruimte van de huidige locatie van het Museum van Londen. Hierdoor moet een open, gastvrije en verkeersvrije openbare ruimtes ontstaan die een verbinding legt met het Highwalk-netwerk van Barbican Estate.

Studio Londen Music Center

Studio. Beeld Diller Scofidio + Renfro

Locatie

De voorgestelde locatie, in principe beschikbaar gesteld door de City of London Corporation, bevindt zich op een culturele as in de hoofdstad. Het verbindt het noorden met het Tate Modern, de Millennium Bridge en de St Paul’s Cathedral en twee grote stations van de Elizabeth Line. De realisatie van het conceptontwerp van Diller Scofidio + Renfro creëert een nieuwe toegangspoort tot de opkomende ‘Culture Mile’ van Londen.

Uitbreiding programmering

Het centrum wordt gerund door de Barbican, het kunstencentrum kan hiermee zijn internationale programmering in alle genres aanzienlijk uitbreiden. Het gebouw zou de thuisbasis zijn van het London Symphony Orchestra en de basis zijn voor het nieuwe Institute for Social Impact van de Guildhall School of Music & Drama. Ook de leer- en kennismakingsprogramma’s kunnen worden vergroot.  Digitale technologie wordt geïntegreerd in het ontwerp en de infrastructuur van het gebouw, waardoor de muziek- en onderwijsactiviteiten die in het centrum worden geleverd, aan een wereldwijd publiek kunnen worden gedistribueerd.

De volgende fase van de werkzaamheden aan het project zal naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen.

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel