nieuws

Welstandscommissie keurt deelaspecten en planwijzigingen OCC Den Haag goed

Architectuur

Welstandscommissie keurt deelaspecten en planwijzigingen OCC Den Haag goed
Een impressie van het Onderwijs- en Cultuur Cluster vanuit de Turfmarkt. Beeld: NOAHH | JCAU

De welstandscommissie van de gemeente Den Haag is akkoord gegaan met de laatste details van het nieuwe Onderwijs- en Cultuur Complex (OCC).

‘Architecten Patrick Fransen (NOAHH | network oriented architecture) en Thomas Offermans (JCAU | Jo Coenen Architects & Urbanists) gaven onlangs een toelichting op de plannen aan de commissie. Veel interieur-ontwerpen zijn nu klaar en tonen fraaie ruimten ‘met een warme uitstraling’, zoals een van de commissieleden vaststelde. De mededeling dat er bij de afwerking van de gevels naast beton en stucwerk ook natuursteen zal worden toegepast, viel in goede aarde. Ook de toegevoegde publieke ruimte: het kunstenplein, dat ontstaat door vergroting van het gehele entreegebied gelegen aan het Spui en de Turfmarkt, werd positief ontvangen. “Het gebouw is nu zichtbaar open en de Theaterzaal is daarin uitgesproken en kloek vormgegeven” aldus Fransen. “Het gebouw is enorm verbeterd”, concludeerde commissievoorzitter Jaap van den Bout na de presentatie.’

Het kunstenplein ontstaat door een vergroting van het entreegebied gelegen aan het Spui en de Turfmarkt. Beeld: NOAHH | JCAU

Planwijzigingen

Het akkoord volgde na vijf eerdere behandelingen van deelaspecten en aanvullingen op de bouwaanvraag na planwijzigingen van het bouwplan en diverse rondes van collegiaal overleg tussen de commissie en de architecten Patrick Fransen en Jo Coenen. Het finale oordeel van de commissie komt op een moment dat de bouw al in volle gang is.

Een impressie van de foyer van de theaterzaal. Beeld: NOAHH | JCAU

Volgens Van den Bout is het een uitzonderlijk proces geweest en is het een ‘zeer gecompliceerd bouwplan’. De complexiteit zat hem in de samenhang die gezocht is met enerzijds het interieurontwerp en anderzijds de gebiedsontwikkeling waar Cadanz met NOAHH, Coenen en NL Architects in 2015 een integraal masterplan voor ontwierpen. Dit plan met hotel- en woningtorens wordt momenteel door MVSA en Klunder uitgewerkt. Fransen omschreef het OCC als “een stad in een gebouw met een voortzetting van het openbare en vrij toegankelijke publieksgebied tot diep in het gebouw, waardoor de welstandsbeoordeling ook verder ging dan alleen de gevel”.

De welstandscommissie is nog niet klaar met het cultuurcomplex. Ook bij eventuele belettering op de gevel en de inrichting van de openbare ruimte van het gebouw wil de commissie overleggen met het ontwerpteam van het gebouw.

Onderwijs- en Cultuur Cluster (OCC)

Het OCC zal huisvesting bieden aan het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium, de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Residentie Orkest. Vanaf 2021 vormt deze plek het culturele hart van Den Haag tegenover Theatercentrum aan het Spui en het stadhuis en centraal gelegen tussen de stations Den Haag Centraal en Den Haag HS en het winkel- en uitgaanscentrum.

Bron: Omroep West/ NOAHH / JCAU

Lees meer over het OCC in Den Haag

Reageer op dit artikel