nieuws

Winnaar ARC18 Innovatie Award: People’s Pavilion door bureau SLA en Overtreders W

Architectuur

Het People’s Pavilion wint dit jaar de ARC18 Innovatie Award. De ontwerpers van bureau SLA en Overtreders W wilden de voetafdruk van het paviljoen reduceren tot nul door geen grondstoffen verloren te gaan. De jury is van mening dat zij hier bijzonder goed in zijn geslaagd, ‘een voorbeeldproject voor circulair bouwen’.

Het People’s Pavilion was in 2017 het hoofdpaviljoen van het World Design Event te Eindhoven. Het bood plaats aan tweehonderd mensen (zittend) of zeshonderd mensen (staand). Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: alles is geleend van het Urban Mining Collective dat materialen en grondstoffen uit slooppanden geschikt maakt voor hergebruik. Na afloop van de Dutch Design Week zijn alle materialen ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren.

People Pavilion

Beeld: Filip Dujardin

Het paviljoen is een echt gebouw met een logisch aanvoelende esthetiek, niet een willekeurige stapeling van geleende bouwmaterialen. Het ontwerp, het onconventionele materiaalgebruik en de zichtbare constructiedetails verhullen niets. Het materiaal is zo gebruikt dat het opnieuw kan worden toegepast. Om dat mogelijk te maken bedachten de ontwerpers samen met Arup een nieuwe constructie waarin is gewerkt met standaard bouwmaterialen. Tijdens de bouw zijn deze niet geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Alles is met stalen omsnoeringsbanden en spanbanden aan elkaar gesjord. Deze constructiemethode zorgt voor een goed leesbaar gebouw: bezoekers begrijpen meteen dat door het verwijderen van de banden het gebouw uit elkaar kan worden gehaald.

Alle juryleden hebben het project tijdens het evenement in 2017 bezocht. ‘Het hergebruik is overal doorgevoerd, volledig compromisloos en schiet maatschappelijk gezien in de roos. Het is vernieuwend, haalbaar, toekomstbestendig en daarnaast versterkt het project het draagvlak onder circulariteit. Dat maakt het een absolute winnaar.’

Beeld: Filip Dujardin

De ARC18 Innovatie Award

De ARC18 Innovatie Award wordt toegekend aan veelbelovende ideeën, producten en processen die vernieuwend en haalbaar zijn binnen de opgave van bouwen en architectuur.  De Innovatie Award wil het draagvlak onder innovatie versterken en experiment en vernieuwing stimuleren.

Nominaties

Uit 45 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties:  Mulderblauw architecten ism Paul de Ruiter architects & Arup, Studio Daan Roosegaarde en bureau SLA ism Overtreders W met respectievelijk QO Amsterdam, Windvogel en People’s Pavilion.

Jury

De jury voor de ARC18 Innovatie Award bestaat uit voorzitter Thijs Asselbergs van Thijs Asselbergs architectuurcentrale, Pieter Stoutjesdijk van The New Makers, Marcel Bilow van Imagine Envelope, Petran van Heel van ABN AMRO en secretaris Astrid de Wilde van de Architect.

ARC18 Awards

De ARC18 Meubel Award maakt deelt uit van de ARC18 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC18 Jong Talent Award en de ARC18 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC18 Innovatie Award is een initiatief van Jung en de Architect.

Bekijk hier de nominaties

Reageer op dit artikel